El Arenal en Playa de Palma: alcoholconsumptieverbod op straat

Playa de Palma
Playa de Palma in El Arenal. Foto: Darkone (https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Darkone)

De kogel is door de kerk. De regering van de Balearen heeft besloten de consumptie van alcohol op straat en op het strand in de partygebieden zoals Playa de Palma en El Arenal te verbieden. Op overtredingen staan boetes van 500 tot 1.500 euro. Deze verordening wordt beschouwd als de belangrijkste vernieuwing in het “Besluit voor Verantwoordelijk Toerisme”, waarover al weken wordt gediscussieerd en dat vrijdag (10 mei) werd aangenomen. Het vervangt een “Besluit Wet tegen toeristische excessen” uit 2020. Het nieuwe besluit treedt in werking na publicatie in het BOIB Staatsblad. Dit zou de komende dagen het geval kunnen zijn.

De afgelopen weken is er veel discussie geweest over de nieuwe regelgeving. De regering was namelijk niet alleen van plan om de regelgeving aan te scherpen. In de toekomst zouden de vele kleine winkels en supermarkten die ook alcohol verkopen ook ‘s nachts open mogen zijn om bijvoorbeeld snacks te verkopen. Na een golf van protesten van de vereniging van hoteliers in Playa de Palma, de restauranthouders van de vereniging CAEB en de vereniging van exploitanten van uitgaansgelegenheden (ABONE), zijn de politici nu op de plan teruggekomen.

Naast Playa de Palma en El Arenal in de gemeente Llucmajor zijn de regels van de wet tegen het drinktoerisme ook van toepassing in het Britse bolwerk Magaluf (Calvià) en in Sant Antoni de Portmany op Ibiza. Deze zones ontvangen 4 miljoen euro per jaar voor de uitvoering van het besluit. Dit geld komt uit de inkomsten van de toeristenbelasting.

De wet uit 2020 werd destijds haastig aangenomen, maar door de coronapandemie ging de aandacht hiervoor verloren. Deze wet, die sinds 2020 geldig is, regelt onder andere het schenken van alcohol in all-inclusive hotels. Daarnaast moeten winkels die alcohol verkopen in de getroffen zones ‘s avonds tussen 21.30 en 08.00 uur sluiten. Ook het beklimmen van balkons, bekend als balconing, is strafbaar gesteld. Het nuttigen van alcohol op straat was voorheen alleen verboden als drinkpartij (“botellón”), d.w.z. groepen mensen die samen dronken worden. De definitie van wanneer een groep mensen als een groep wordt beschouwd, was echter vaag.

Partyboten mogen het strand niet meer naderen

Op partyboten mag nog wel alcohol worden geschonken. Ze moeten nu echter een afstand van één zeemijl houden van de vier betrokken zones en stranden. Ze mogen ook geen gasten meer oppikken of afzetten in deze zones. De nieuwe regeling is voor de lange termijn en geldt tot 31 december 2027.

Vorig haar schreven we op deze plek al over de extra politie tegen zuiptoerisme en de wet uit 2020.  Bovendien berichtten we over de Nederlanders die in Playa de Palma door de politie uit hun hotel werden gezet.  In juli 2021 liep Carlo Heuvelman (27) ernstig hersenletsel op bij een ruzie met andere Nederlanders na een avondje stappen in El Arenal. Hij overleed later in het ziekenhuis.

Lees dit nieuws in het Spaans in de Diario de Mallorca of de Ultima Hora.