Extra politie: Mallorca tegen zuiptoerisme

Mallorca tegen zuiptoerisme
José Hila en Joana Adrover

Last updated on mei 20th, 2023 at 06:43 pm

Mallorca tegen zuiptoerisme. Die maatregel trok vorig jaar veel aandacht. In Nederland schreven o.a. het AD en nu.nl over dit onderwerp. De stad Palma maakte gisteren bekend dat voor het naderende vakantieseizoen extra politieagenten worden ingezet. Bovendien herinnerde de stad aan de wettelijke maatregelen tegen zuiptoerisme.

Net als vorig jaar zal op de party hotspots van Mallorca extra politie aanwezig zijn. Daarnaast beginnen circa 30 nieuwe agenten aan hun werk. Deze zomerpatrouilles zullen tussen 1 mei en 15 oktober met name optreden tegen illegale straatverkoop, drinkpartijen in het openbaar of geluidsoverlast. Ook het gezamenlijk zuipen aan de strandpromenade (botellón) is verboden.

Bij de presentatie van het zomerplan van de politie aan de Playa de Palma was ook Palma’s burgemeester José Hila aanwezig, net als de wethouder voor veiligheid Joana Adrover. Mallorca tegen zuiptoerisme was ook het thema van een informatiecampagne die gisteren van start ging. Die is vooral voor de eigenaars van de bars en discotheken bedoeld. De campagne legt de zogenaamde anti-zuiptoerisme-wet uit.

Drie jaar geleden voerde de regering van de Balearen de anti-zuiptoerisme-wet in:

YouTube

Door de video te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

In januari 2020 nam de regering van de Balearen een wet aan om een eind te maken aan massale drinkpartijen op het eiland. Daarbij gaat het o.a. om georganiseerde zuiptochten door cafés, de verkoop van alcohol in winkels tussen 21:30 en 08:00 uur, aanbiedingen als “2 voor de prijs van 1”, maar ook het comazuipen in cafés waar één vaste prijs voor de hele avond wordt berekend en men zoveel kan drinken als men wil.

Destijds stemden bijna alle politieke partijen stemden hiermee in. Alleen de extreemrechtse partij Vox stemde tegen het besluit.

Door de coronapandemie was er lange tijd nauwelijks aandacht voor de nieuwe wet. In 2022 waren de toeristen weer in groten getale op het eiland en kon de wet ook ten uitvoer worden gebracht. Mallorca Vandaag besteedde er in deze bijdrage al aandacht aan.

YouTube

Door de video te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden