Minister-president Balearen over toerisme: er is een grens bereikt

Zonsondergang vanaf de kathedraal in Palma

Op de Balearische eilanden wordt heftig gediscussieerd over het te voeren toerismebeleid. Activisten kondigen al grote demonstraties aan tegen de negatieve uitwerkingen van het massatoerisme op de Balearische eilanden. Voor de eerste keer nam ook de minister-president Marga Prohens van de conservatieve volkspartij PP duidelijk ene standpunt in. De 41-jarige liet afgelopen woensdag (9 mei) weten dat het toerismemodel op de eilanden “een grens heeft bereikt”.

Deze regering realiseert zich dat het zo niet verder kan, zei Prohens met het oog op de toeristenindustrie. Met een indirect verwijt naar de vorige linkse regering verklaarde Prohens dat het tijd is voor een verandering die acht jaar te laat komt.  De vorige regering had o.a. een stop op nieuwe bedden voor toeristen ingesteld. De PP was daarop tegen.

Het is niet duidelijk welke verandering Prohens precies voor ogen heeft. Ze pleitte voor een “ruimte voor dialoog” voor alle betrokken partijen. Een van de voorstellen die momentele op tafel ligt is het beperken van net aantal voertuigen in gebieden waar het bijzonder druk is zoals in de omgeving van Sóller. Afgelopen woensdag ontstonden daar kilometerlange files. De inwoners van Sóller eisen ondertussen dat er iets aan die situatie worden gedaan.

De socialistische oppositie bekritiseert Prohens: “Terwijl de miniuster-president beweert bezorgd te zijn over het aantal toeristen, neemt ze tegelijkertijd maatregelen die meer speculatie met het grondgebied mogelijk maken, waardoor de druk voor bebouwing en het bijbehorende toerisme toeneemt”, zei Marc Pons, woordvoerder van de socialisten in het Balearenparlement. Hij verwees onder andere naar de nieuwe wet ter bestrijding van het woningtekort, die legalisaties in plattelandsgebieden mogelijk moet maken.