Sóllertunnel afgesloten

Sóllertunnel afgeslote
Foto: Olaf Tausch (https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Oltau)

Last updated on mei 20th, 2023 at 06:44 pm

Vanwege onderhoudswerkzaamheden zal de Sóllertunnel van 20 t/m 24 maart worden afgesloten voor het verkeer. Het goede nieuws: de werkzaamheden worden ‘s nachts uitgevoerd. Dat betekent dat de tunnel de komende week tussen 22:30 uur en 06:00 uur niet voor verkeer toegankelijk kis.

De Sóllertunnel wordt afgesloten, omdat er belangrijke aanpassingen aan het verlichtingssysteem en veiligheidselementen noodzakelijk zijn.

Automobilisten kunnen na 22:30 uur uitwijken over berg, de Coll de Sóller. Alleen ziekenwagens en voertuigen van de politie en brandweer mogen ook ‘s nachts van de tunnel gebruikmaken.

De Sóllertunnel is bijna drie kilometer lang en werd in 1997 in gebruik genomen. Destijds moest je tol betalen om door de tunnel te mogen rijden. In 2017 werd de tol afgeschaft en kon iedereen gratis van de Sóllertunnel gebruikmaken.

De Balearische televisiezender IB3 bericht over de afschaffing van de tol

YouTube

Door de video te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

De Sóllertunnel was lange tijd een onderwerp van discussie binnen de politiek. Gabriel Cañellas, in 1995 nog president van de Balearen, zou samen met zijn minister Bartomeu Reus bij een corruptieschandaal betrokken zijn geweest.

De bouw en exploitatie van de Sóllertunnel werden toegewezen aan een bevriend bedrijf dat 50 miljoen peseta’s had betaald aan de stichting Illes Baleares. Die stichting financierde de verkiezingscampagnes van de Partido Popular in 1989 en 1991.Bewoners en bezoekers van Mallorca maken veel gebruik van de Sóllertunnel. In 2019 reden er dagelijks gemiddeld 1.000 voertuigen doorheen. Specialisten wijden de toename aan de gratis toegang en de algemenen toename van verkeer op Mallorca.

Het is ook de moeite waard Sóller per trein te bezoeken. Onder de titel “Terug in de tijd” schreven we al een reportage over deze avontuurlijke reis van Palma de Mallorca naar Sóller. De trein rijdt door maar liefst 13 tunnels, waarvan de langste tunnelrit maar liefst zeven minuten duurt. De bijdrage over de trein verscheen in augustus 2001 in de allereerste gedrukte uitgave van Mallorca Vandaag. De tekst staan niet in het boek “Mallorca Vandaag 2001-2006“, maar hebben we online voor de lezers beschikbaar gesteld:

Terug in de tijd: met de trein van Palma naar Sóller