Uniek: Mallorca besluit wettelijk tot minder bedden voor toeristen

De voorzitter van de eilandraad Llorenç Galmés (r) en de voor toerisme verantwoordelijke José Marcial Rodríguez
De voorzitter van de eilandraad Llorenç Galmés (r) en de voor toerisme verantwoordelijke José Marcial Rodríguez

Een paar dagen geleden meldde de Balearische minister-president Marga Prohens van de conservatieve volkspartij PP dat het toerisme op Mallorca een grens heeft bereikt. Nu volgt de rechts-conservatieve eilandraad dit voorbeeld.

De voorzitter van de eilandraad (Consell de Mallorca) Llorenç Galmés kondigde op een persconferentie aan dat hij het aantal bedden voor toeristen op de eilanden wil verminderen. Precies een jaar geleden ging Galmés nog als een bezetene tekeer tegen een soortgelijke maatregel van de vorige linkse regering.

412.000 bedden in de toekomst

Volgens de plannen van de eilandraad wordt nu voor het eerst het aantal bedden in toeristische accommodaties verminderd en wel met 4,2%.  Galmés legde uit dat van de huidige 430.000 gastenbedden er in de toekomst 412.000 bedden behouden moeten blijven. Dit is het aantal gastenbedden dat momenteel in gebruik is, aldus dagblad Última Hora.

308.000 van deze bedden moeten beschikbaar zijn voor hotels en de overige 104.000 voor verhuur van vakantiehuizen. Dit zou een verlies betekenen van 7.000 hotelbedden en 11.000 bedden in de particuliere sector van vakantiehuizenverhuur.

“Moedige maatregelen”

Galmés rechtvaardigde de 180 graden ommekeer van de conservatieve Volkspartij door te zeggen dat een van de grootste uitdagingen in Mallorca is om “de stroom van vakantiegangers te organiseren”. Galmés sprak over “moedige maatregelen” om te voorkomen dat het harmonieuze samenleven van vakantiegangers en de lokale bevolking in gevaar komt.

Het was de “eerste keer” dat het aantal logeerbedden op Mallorca wordt verminderd. Galmés ging zelfs zo ver om te verklaren: “Na acht jaar van het linkse pact en een buitensporige groei van het aantal gastenbedden, moeten we ons richten op het beteugelen (van het toerisme).”

Illegale vakantieverhuur verder bestrijden

Om het aantal bedden te verminderen, moet de bijzondere wet voor toerisme PIAT in Mallorca dienovereenkomstig worden aangepast. Ook de strijd tegen illegale vakantieverhuur moet onverminderd worden voortgezet, legden Galmés en José Marcial Rodríguez (verantwoordelijk voor toerisme) van de eilandraad tijdens een persconferentie uit.

De persconferentie was live op YouTube te zien. Hij begint bij minuut 13:26:

YouTube

Door de video te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden