Staking strandwachten op Mallorca afgeblazen

Staking strandwachten op Mallorca afgeblazen
Reddingszwemmers in het Spaanse Ribeira. Foto: Ignacio Malapitan III (hhttps://commons.wikimedia.org/w/index.php?title=User:Igmalapitan&action=edit&redlink=1)

Staking strandwachten op Mallorca afgeblazen

De voor zondag (21.5.) aangekondigde staking voor onbepaalde tijd van de strandwachten op de stranden van Palma is voorlopig afgeblazen. Julian Delgado, woordvoerder van de vakbond socorristas, bevestigde dit in de lokale media. De strandwachten hebben deels bereikt wat zij van tevoren hadden geëist, zoals een loonsverhoging.

“We kwamen op het strand bij elkaar en opeens kwamen er veel agenten van de Policia Nacional. We hadden de demonstratie niet tien dagen van tevoren aangekondigd, dus we mochten het officieel niet doen,” zegt Delgado’s collega Francisco Calvo. Aangezien de strandwachten tenminste iets hadden bereikt, gingen ze eindelijk toch aan het werk.

Kink in de kabel

Het stadsbestuur van Palma is nog niet ingegaan op de eisen van de strandwachten. Het stadsbestuur houdt zich niet aan de wet van de centrale regering in Madrid die eist dat de toegang tot het strand voor mensen met een handicap tijdens het badseizoen gewaarborgd moet zijn. “Zij kunnen alleen van juni tot september zonder problemen het water in, terwijl dit eigenlijk gedurende het hele badseizoen mogelijk zou moeten zijn”, aldus Calvo.

Ook de strandwachttorens moeten dringend worden vernieuwd. De socorristas, zo worden de strandwachten genoemd, zijn niet beschermd tegen wind, regen of zon omdat de torens aan de zijkanten open zijn. Bovendien wachten de strandwachten op uitbreiding van de tijden waarop zij over de badgasten waken. “We hadden al in april met onze diensten moeten beginnen,” zei Calvo.

De strandwachten blijven vechten voor betere omstandigheden. Het is goed mogelijk dat er in de nabije toekomst nog een staking komt, aldus Calvo.