Staking van strandwachten op Mallorca

Staking strandwachten op Mallorca afgeblazen
Reddingszwemmers in het Spaanse Ribeira. Foto: Ignacio Malapitan III (hhttps://commons.wikimedia.org/w/index.php?title=User:Igmalapitan&action=edit&redlink=1)

Last updated on mei 20th, 2023 at 06:40 pm

Op zondag 21 mei gaat een staking van strandwachten Mallorca van start. De vakbond Unión de Socorristas heeft hiertoe opgeroepen. Betroffen zijn de stranden van de stad Palma. Daaronder valt ook het bij toeristen populaire Playa de Palma. De staking geldt voor onbepaalde tijd. Dat schreef het dagblad Diario de Mallorca.

Plannen niet omgezet

Begin april was er al onvrede onder de strandwachten. Vorig jaar streed de vakbond voor een nieuwe cao met hogere lonen, meer strandwachten en een langer seizoen. Het werk zou dan al in april in plaats van mei beginnen. Van deze plannen kwam niets terecht. De bureaucratie kon het niet zo snel bolwerken.

Beloofde loonsverhoging bleef uit

Tot nu toe is van de beloofde verbeteringen niets terechtgekomen, klaagt de vakbond. De strandwachten ontvangen nog steeds het minimumloon. De stad Palma verhoogde weliswaar het budget, maar de verantwoordelijke concessionaris, Emergencia Setmil S.L., beweert dat het geld nog niet is aangekomen en dat er daarom geen ruimte is voor de loonsverhoging.

Eigenlijk zou Emergencia Setmil S.L. vorig jaar na het vakantieseizoen terugtreden, zodat bij een nieuwe aanbesteding over betere voorwaarden kon worden onderhandeld. Om onbekende redenen werd het contract met Emergencia Setmil S.L. echter verlengd.

Vuile of gesloten toiletten

De staking van strandwachten op Mallorca heeft ook te maken met het gebrek aan middelen om installaties te verbeteren. De strandwachten klagen over kapotte hoge uitkijkposten, gebrek aan toegang tot het strand voor rolstoelgebruikers, vuile of gesloten toiletten, weggegooide stranddouches en gebrek aan water en licht in de ruimten die bestemd zijn voor eerste hulp.

De stad Palma reageert

Blijkbaar als reactie op de aankondiging van de staking van strandwachten op Mallorca publiceerde de stad Palma vandaag (16.5) een persbericht. De aanbestedingsperiode was gisteren afgelopen. Er zouden zich drie geïnteresseerde bedrijven hebben gemeld. De zoektocht naar een nieuwe exploitant begon echter al in april. De huidige overeenkomst met Emergencia Setmil S.L. maakt de invoering van betere arbeidsvoorwaarden niet mogelijk.

Alleen de loonsverhoging was besproken en de gemeente vraagt het bedrijf zich aan de overeenkomst te houden en vanaf mei hogere lonen te betalen. Vanaf augustus zal het nieuwe contract voor de rest van het jaar en de seizoenen 2024 en 2025 geldig zijn.