Robiols

Robiols met Pasen
Robiols. Foto credit: https://ca.wikipedia.org/wiki/Usuari:Chixoy

Last updated on mei 20th, 2023 at 06:58 pm

Uitgave 21, april 2003

(1kg)
Met Pasen hebben de Mallorcanen zo hun eigen gerechten. Als hoofdgerecht staat er meestal een “frit mallorqui” op tafel. Het recept hiervan komt volgende maand. Deze keer heb ik gekozen voor een typisch nagerecht wat met Pasen wordt gegeten. Robiols kunnen 3 verschillende vullingen hebben; “cabell d´angel” (gemaakt van pompoen),“crema” (soort banketbakkerscrème) en “requeson”(soort kwark). Ik heb nu gekozen voor de “crème” vulling. Dit is heel gemakkelijk te maken.

Je koopt een pakje voor zelf flan te maken (POTAX) en i.p.v. de normale gebruiksaanwijzing te volgen, doe je 3 zakjes in 1 liter water ( zodat het een dikke crème wordt). Op de pakjes van het merk “Potax” staat zelfs achterop een gebruiksaanwijzing voor “vullingen te maken”. Die is perfect voor de Robiols!

Benodigdheden:

  • ½ kg. reuzel
  • 1 ¼ liter water
  • 4 ei dooiers
  • ½ ons gist
  • ½ kg zelfrijzend bakmeel
  • ½ kg bloem
  • Eén van de 3 bovengenoemde vullingen.

Bereidingswijze:
Maak van de bovengenoemde ingrediënten een mooi deeg. Je kunt dit deeg het beste de avond van te voren klaarmaken en de hele nacht laten rusten. Kneed het deeg de volgende dag nog eens door. Laat het deeg nu als grote “homp” liggen en breek hier, voor elke robiol, een stukje van af. Rol een stukje deeg uit met de deegroller en vul dit met de uitgekozen vulling. Bevochtig de randen, en vouw het lapje deeg op tot een halve maan. Als alle robiols klaar zijn, bak je ze in een voorverwarmde oven op 180 graden in zo´n 25 minuten gaar. Je kunt de robiols warm of koud eten, vergeet er niet wat poedersuiker over heen te strooien even voor het serveren!

Eet smakelijk!
Esmaralda van der Pol

YouTube

Door de video te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden