Lennaert Nijgh (57) overleden

Last updated on mei 20th, 2023 at 06:58 pm

December 2002

Lennaert Nijgh (57) overleden

Samen met 2 klasgenootjes ging ik naar de V&D in Den Haag, in de middagpauze. Deze 2 jongens hadden allebei zo’n houtje-touwtjes jas aan. De bodem van de zakken hadden ze eruit gehaald. En ze zouden dit boertje wel even laten zien hoe je proletarisch kon winkelen. Hoe goed ik ook oplette, ik zag ze niets stelen. Dus buitengekomen zei ik smalend, goh wat zijn jullie goed. Toen ze hun zakken leegmaakten kwamen er allerlei vulpennen, pennen, lipsticks en nog veel meer uit. Omdat zij wisten dat ik heel graag de single Verdronken vlinder/Onder ons van Boudewijn de Groot wilde hebben, hadden ze die ook gelijk maar even meegepikt als cadeautje voor mij. Onderweg naar school kreeg ik de vreselijkste visioenen, politie, gevangenis (ik was 13 jaar oud), zeer boze vader die, indien hoognodig, lichamelijke tucht niet schuwde. Voordat ik bij school was, had ik me dan ook ontdaan van dit kostbare kleinood en het in een portiek te vondeling gelegd. Na school moest ik nog 15 km. naar huis fietsen en opluchting en teleurstelling lagen dicht bij elkaar, “Onder ons” is nog steeds een van mijn favoriete nummers van Boudewijn, gewoon door zijn simpele tekst.

Het is een stad, het is een dorp
het is een plaats of een gehucht
en je moet er niet te gek doen
anders ben je zo berucht
Waar je dag zegt tegen melkboer
kruidenier of oom agent
die je nooit een bon zal geven
omdat hij jouw vader kent.

De tekst van dit nummer en vele andere nummers van Boudewijn de Groot werd geschreven door Lennaert Nijgh. Volgens kenners heeft Lennaert het Nederlandse lied volwassen gemaakt. Titels als meisje van 16, meneer de president en zeker ook “Het Testament” waarin hij op 22-jarige leeftijd het testament van zijn jeugd opmaakte. Zet een willekeurige groep mensen bij elkaar en laat een nummer van Boudewijn de Groot horen, bv. het land van Maas en Waal en gegarandeerd dat 9 van de 10 personen de tekst moeiteloos en foutloos meezingt. Lennaert was een echte kunstenaar en liet zich inspireren door andere kunstenaars. Eén van Breughels kunstwerken inspireerde hem tot Land van Maas en Waal. Lennaert schreef ook de tekst van Pastorale van Liesbeth List en Ramses Shaffy, een grote hit in Nederland, prachtige zinnen, poëtisch en prachtig, maar na al die jaren weet ik nog steeds niet waar het over gaat. Ook voor Rob de Nijs schreef Lennaert enkele mega-hits zoals Malle Babbe en zuster Ursula. Deze week overleed hij op de nog jonge leeftijd van 57 jaar, maar zijn teksten zullen nog lang doorleven. Om bij zijn eigen tekst te blijven:
Mijnheer de president slaap zacht.

Tot volgende maand,

G.P.