Huisdieren op Mallorca (20)

Last updated on mei 20th, 2023 at 06:55 pm

Uitgave 20, maart 2003

Wet op potentieel gevaarlijke honden

De lijst van deze potentieel gevaarlijke honden kunt U ophalen bij Uw gemeente. Ik heb de indruk dat het per gemeente sterk varieert welke honden wel en welke honden niet bij deze rassen horen. Mijn ervaring is de gemeente Lluchmayor. Daar zijn ze bij iedereen langs geweest die grote honden hebben om te waarschuwen dat ze een licentie nodig hebben. Aan mij(Twee Duitse Herders, die volgens het papier niet gevaarlijk zijn) is gezegd dat ik een licentie nodig heb om deze honden te mogen houden.

Wat vragen ze:

  1. Een certificaat van de dierenarts dat de hond geënt is en een chip heeft en niet onder de gevaarlijke rassen valt(Of wel afhankelijk van het ras) en geen agressief karakter heeft.
  2. Kopie van het chipcertificaat
  3. Een verzekering(voor als de hond schade aan zou richten) van een uit te keren bedrag van 120.000 euro
  4. Een bewijs van goed gedrag(Dat je geen strafregister hebt)
  5. Een certificaat van het ministerie van landbouw(Camera de Agricultura) dat er geen aanklachten tegen je hond zijn ingediend voor het bijvoorbeeld doodbijten van schapen.
  6. Een medisch certificaat van een geautoriseerd centrum(Dat zijn die centra die bijvoorbeeld ook bij Trafico zitten voor de keuringen voor het rijbewijs, wapenvergunning etc)

Dit certificaat kost 40 euro en naar mijn bescheiden mening slaat het op niets, je krijgt een lijst met 62 vragen voor je neus die je moet aankruisen, dit wordt even ingekeken en dan is het klaar.+ pasfoto inleveren(Deze lijst is in het Spaans dus als U geen Spaans spreekt neem iemand mee voor de vertaling). Vervolgens gaat dit alles naar de gemeente vergezeld van een door jezelf ingevuld verzoek tot het verlenen van de licentie + een pasfoto, de licentie kost 30euro voor de licentie +12 euro voor iets wat mij nog niet duidelijk is.

De sanctie voor het hebben van “potentieel gevaarlijke honden” zonder licentie is vanaf 2.500 euro boete of het in beslag nemen van je hond.In het belang van je hond raad ik iedereen aan die een hond heeft die meer dan 20 kilo weegt en groter is als een schofthoogte van 50 cm naar zijn of haar gemeente te gaan en even na te vragen of je die licentie nodig hebt of niet.Als ze kwaad willen zit je hond straks in het asiel, waar je hem vast wel weer uit krijgt maar dan kon wel eens veel paperassen kosten en ondertussen zit dat arme beest daar. Bovendien als we willen protesteren tegen de manier waarop ze de wet op gevaarlijke honden hanteren hebben we alleen maar recht van spreken als we aan de verplichtingen hebben voldaan.

Onderwerp op verzoek van Marian vd Wal, tekst Marja de Leeuw