Huisdieren op Mallorca (18)

Last updated on mei 20th, 2023 at 06:55 pm

Uitgave 18, december 2002

Hierbij wens ik alle lezers en hun „mascotes“ een gelukkig en gezond 2003 toe.

Alweer een jaar voorbij gevlogen. Overigens heb ik geen tijd gehad om er bij stil te staan. In de praktijk zijn we het nieuwe jaar bezig begonnen. Zowel de kerstdagen als de jaar wisseling zijn nogal hectisch geweest in de praktijk.

Vooral bijtgevallen verkeersongelukken en aangeschoten dieren. Het lijkt als of de jagers het niet alleen meer gemunt hebben op een haas of konijn maar zelfs plezier hebben in het raken van honden en katten. Tijdens de jaar wisseling zijn er vele honden en katten verdwenen en ook weer vele gevonden. In een aantal gevallen is het mogelijk geweest om voor de gevonden dieren via een microchip weer de eigenaar op te sporen. Zelfs al in dit korte jaar zijn er weer verscheidene nestjes jonge hondjes in de vuilnis gevonden. Waarschijnlijk zijn er nog meer overreden. Eigenlijk heb ik gedacht dat het ieder jaar beter gaat met Mallorca. Maar als ik stil sta bij wat er de laatste maanden weer de revue gepasseerd is in de praktijk vraag ik het me af.

Dit jaar zullen we vreselijk veel problemen krijgen met de processierupsen. De bomen hangen overal vol met nesten en de ontwikkeling is veel sneller dan andere jaren. De kwestie van „perros peligrosos“ spitst zich toe. Hondenbezitters krijgen formulieren in de bus, informatie over wat te doen bij in het bezit zijn van een hond meer dan 20kg. Dit gebeurt in opdracht van het ministerie van landbouw en visserij.

Valt een hond onder het profiel gevaarlijke hond, dan is het noodzakelijk de nodige papieren te halen bij de gemeente, dit bestaat uit een bewijs dat de eigenaar fysiek en psychisch in staat is om zo´n hond te voeren. Ook moet de eigenaar een bewijs van goede gezondheid hebben van de hond, een verklaring dat de hond niet agressief is, de hond moet een microchip hebben, geënt zijn, aangelijnd met muilkorf uitgelaten worden. Is de hond zwaarder dan 20 kg, maar valt niet in de categorie gevaarlijke honden. dan is het nodig een bewijs van de dierenarts te hebben dat deze hond niet in die categorie valt. Bij het ignoreren van deze maatregel heb je kans van een 2400-15000 euro boete. De maatregel is van kracht vanaf 31 januari dit jaar. Helaas weten de dierartsen nog van bijna niets. Verder moet mij nog van het hart dat slechts een klein deel van de honden voorzien is van een microchip. Terwijl toch blijkt dat dit de manier is om weggelopen dieren weer bij hun eigenaar te brengen.

Een groot deel van de honden en katten is niet ordelijk geënt, dit blijkt uit het grote aantal gevallen van parvoinfekties en katteziekte ,die we dit afgelopen jaar weer hebben gehad.
De meeste mensen hebben het idee dat je leishmaniose niet kunt behandelen en dat je niets kunt doen om het te voorkomen. Dit is zeker niet het geval. Laat uw hond regelmatig testen, de meeste gevallen kunnen goed behandeld worden, zeker indien de ziekte in een vroeg stadium wordt vastgesteld. Laten we met zijn allen proberen het jaar 2003 tot een goed en gezond jaar te maken.

Marianne van der Wal