Air Berlin en Mallorca Vandaag

Mallorca
Foto: Marvin Mutz (https://www.flickr.com/people/129534682@N05)

Last updated on mei 20th, 2023 at 06:50 pm

Op 15 augustus 2022 is het precies 5 jaar geleden dat Air Berlin faillissement aanvroeg. Air Berlin en Mallorca Vandaag werkten vijf jaar lang samen. De luchtvaartmaatschappij adverteerde van 2001-2006 op de voorpagina van de gedrukte Mallorca Vandaag. Daarnaast stelde het bedrijf, destijds onder leiding van Joachim Hunold, voor de jubileumuitgave in 2002 een gratis vlucht voor twee personen als hoofdprijs ter beschikking. In die tijd werd Air Berlin bij enquêtes onder passagiers regelmatig met goed tot zeer goed gewaardeerd.

In de 51e uitgave van Mallorca Vandaag besteedden we volop aandacht aan Air Berlin, omdat we in november 2005 mee vlogen met de allereerste vlucht tussen Schiphol Amsterdam en Palma de Mallorca. Hieronder staat het verslag over Air Berlin en Mallorca Vandaag, voorafgegaan door een artikel over de ontwikkeling van Air Berlin sinds de oprichting in 1978 tot 2006.

Artikel uit de gedrukte Mallorca Vandaag, 15 januari 2006

Air Berlin: de ontwikkeling, de organisatie en de vloot

Air Berlin en Mallorca Vandaag
Het managementtrio: Joachim Hunold, Elke Schütt en Karl Lotz (v.l.n.r.)

De ontwikkeling
In de Amerikaanse staat Oregon richtte voormalig PanAm gezagvoerder Kim Lundgren in 1978 de luchtvaartmaatschappij “Air Berlin Inc.” op. Met een gehuurde Boeing 707 startte de maatschappij in 1979 vanaf de thuisluchthaven Berlijn met vluchten naar Palma de Mallorca en later ook de VS. De 707 werd binnen korte tijd door twee kleinere Boeings-737 vervangen. In het begin van de jaren ’90 besloot Kim Lundgren de ondernemingsvorm te veranderen en aandeelhouders aan te trekken. In deze tijd ontmoette hij Joachim Hunold, directeur marketing en verkoop bij de LTU. Onder zijn leiding werd op 16 april 1991 de Air Berlin GmbH & Co. Luftverkehrs KG opgericht. Naast de aandeelhouders die Joachim Hunold voor Air Berlin wist te interesseren, is Kim Lundgren met 26% van de aandelen nog steeds mede-eigenaar van Air Berlin.

Tegenwoordig bestaat het team uit meer dan 2.600 medewerkers en de vloot uit een vijftigtal toestellen. In 2004 vlogen ruim 12,037 miljoen passagiers naar meer dan 45 bestemmingen. Sinds 1998 zijn, naast vluchten via Duitse reisorganisaties, ook losse vliegtickets voor alle bestemmingen verkrijgbaar. Bij deze campingvluchten bleek de dagelijkse Mallorca Shuttle een groot succes. In Nederland bieden o.a. de touroperators Oad Reizen en Hotelplan vanaf de luchthavens in de grensstreek vluchten aan met Air Berlin.

De Mallorca Shuttle en de City Shuttle zijn intussen samengegaan in de Euro Shuttle. In het najaar van 2002 werden vluchten naar diverse Europese metropolen aan het vluchtaanbod toegevoegd. Ondertussen wordt tot meerdere keren per dag gevlogen op steden als Barcelona, Berlijn, Londen, Milaan, Rome, Wenen en Zürich.

Het team
Succes heeft meestal vele vaders. Dat geldt ook voor Air Berlin, met de kleine nuance dat niet alleen mannen maar ook vrouwen het voor het zeggen hebben. Ook voor leidinggevende posities komen zowel mannen als vrouwen in aanmerking. Doorslaggevend zijn eigenschappen als motivatie en inzet. Dat begint al bij de vennoten.

De eigenaars van Air Berlin zijn geen anonieme afschrijvingsspecialisten maar mannen en vrouwen die zich volop engageren en die een groot deel van hun winst opnieuw in het bedrijf investeren.
Eén van hen, Joachim Hunold, is algemeen directeur. Hij onderhoudt onder meer de contacten met de diverse organisaties in de toeristische branche en voert onderhandelingen. Zijn plaatsvervangster Elke Schütt en haar collega-directeur Karl Lotz nemen het operatieve deel voor hun rekening.

Dat Air Berlin bij enquêtes onder passagiers regelmatig met goed/zeer goed gewaardeerd wordt, is voor een groot deel aan het personeel in de vliegtuigen te danken. Op het gebied van vriendelijkheid en hulpvaardigheid is de crew van Air Berlin toonaangevend in de branche.

De vloot
Air Berlin heeft de beschikking over een van de modernste vloten in Europa en hoort wat veiligheid en milieubewustzijn betreft bij de Europese voorhoede. In de vloot vliegen ondertussen 52 moderne toestellen. Van het type Boeing 737 – 800 zijn 38 modellen in gebruik. Daarnaast drie types “Fokker 100”, drie “Boeings 737-700”, vijf “Boeings 737-400” en twee “A 320-200”. Alle vliegtuigen zijn uitgerust met TCAS, een modern waarschuwingssysteem voor naderende vliegtuigen.

De 38 toestellen van het type B 737-800 zijn voorzien van winglets. Deze nieuwe vleugelprofielen maken een snellere stijging van het toestel mogelijk en reduceren zowel de geluidsbelasting voor omwonenden van de luchthavens als het kerosineverbruik. Grote onderhoudsbeurten (checks) laat Air Berlin overigens door de Deutsche Lufthansa uitvoeren., want het motto luidt ‘veiligheid voorop’.Artikel uit Mallorca Vandaag, 15 januari 2006

Eerste Air Berlin vlucht van Amsterdam naar Palma de Mallorca

Mallorca Vandaag vloog ook mee.
Natuurlijk vloog er ook een exemplaar van Mallorca Vandaag mee!

Het is maandagochtend, 1 november 2005. Om 05.15 uur brengt de shuttle bus brengt mij vanaf het Ibis hotel in Amsterdam Schiphol in 10 minuten tijd naar de hoofdingang van Nederlands grootste luchthaven in de hoofdstad. Ik ben op weg naar Mallorca en zal vandaag één van de passagiers zijn die op de lijst staat voor de eerste vlucht van Air Berlin tussen Amsterdam en Palma de Mallorca. Zowel de ticketbalie als de check-in balie van Air Berlin bevinden zich in vertrekhal 3. Alles is hier duidelijk aangegeven en zonder problemen bereik ik de check-in balie. Als ik mijn ticket heb ik er nog tijd genoeg om een kopje koffie te drinken in een van de cafetaria’s. Deze ochtend staat er een enorm lange rij mensen bij de beveiligingspoortjes.

Gelukkig duurt het wachten toch minder lang dan ik bevreesde. Eenmaal aangekomen bij gate B17 is het alleen nog wachten op het moment dat we aan boord kunnen. Al vrij snel is het boarding time en als de passagiers door de slurf het vliegtuig betreden verwelkomt een in het Air Berlin rood gestoken stewardess vriendelijk de hoofdzakelijk Nederlandstalige passagiers. Sommige mensen pakken een Telegraaf mee om wat te lezen aan boord. Ook het dagblad Spits ligt aan boord, net als een Nederlandstalig magazine over Spanje. De bemanning van dit vliegtuig spreekt Engels en Duits, maar het zal niet lang meer duren voordat er ook Nederlandstalig personeel aan boord is. Air Berlin is op zoek naar cabinepersoneel (m/v) met Amsterdam als thuisbasis.

Air Berlin en Mallorca Vandaag
Gezagvoerder Rolf Robin is er klaar voor. Hij zorgde ervoor dat de Boeing 737 vanaf Amsterdam-Schiphol naar Palma de Mallorca vloog.

Air Berlin en Mallorca Vandaag
Ik zit helemaal voorin. Aan boord bevinden zich nog 123 andere passagiers. De hoofdstewardess blijkt op de hoogte van mijn komst en vriendelijk biedt ze mij de mogelijkheid om een foto van de bemanningsleden in de cockpit te maken. Als iedereen aanwezig is worden de deuren gesloten en is het tijd om te vliegen. Het is nog donker als we de startbaan oprollen en koers zetten richting het zuiden. Op de beeldschermen die boven de vliegtuigstoelen hangen zie ik hoe we over Utrecht vliegen en welke hoogte het vliegtuig nu heeft bereikt. Als we eenmaal op de juiste vlieghoogte zitten begint voor de stewardessen het werk. Kussentjes worden verdeeld en weldra komt de boardwagen met het ontbijt langs. Daar zag ik al naar uit: een lekker warm broodje, kaas, vlees, een klein gesneden appel, vruchtenyoghurt, een sinaasappelsap (naar keuze) en natuurlijk koffie of thee. De reacties op deze (gratis!) service zijn duidelijk merkbaar. Veel passagiers hadden hier niet op gerekend.

Air Berlin en Mallorca Vandaag
Ook copiloot Jan Herzer zorgt ervoor dat de eerste vlucht vanaf Amsterdam naar Mallorca feilloos verloopt.

Air Berlin en Mallorca Vandaag
Later komen de stewardessen langs om nog een tweede kopje koffie of thee in te schenken. De verbazing van de passagiers is ook te verklaren, omdat niet alle low cost luchtvaartmaatschappijen deze gratis boardservice aanbieden, waaronder ook het verstrekken van de tijdschriften en kranten én het videoprogramma op de beeldschermen valt. En als je zo lekker wat eet, wat drinkt en een krantje leest, dan lijkt de tijd ook te vliegen. Gezagvoerder Rolf Robin kondigt al aan dat de landing is ingezet en tegen half tien zet hij, in samenwerking met copiloot Jan Herzer, de Boeing 737 veilig op de grond.

De stewardessen aan boord van het Air Berlin vliegtuid
Vriendelijk, correct en behulpzaam. Dat zijn de trefwoorden die golden voor de stewardessen van Air Berlin.

Air Berlin en Mallorca Vandaag
Na een foto genomen te hebben van de stewardessen, die gedurende de vlucht voor een perfecte service zorgden, loop ik richting de bagagebanden. Onderweg staat een groot bewegwijzeringbord voor de passagiers die verder vliegen naar het Spaanse vaste land of Portugal. De bagage van die passagiers wordt op Palma de Mallorca in een ander vliegtuig omgepakt, zodat men daar geen omkijken naar heeft. Voor mij zit de eerste vlucht er op. Een dag later lees ik in een krant dat op de terugvlucht Palma de Mallorca – Amsterdam zelf 163 passagiers aan boord waren.

Tekst + foto’s: Allard van Gent

27.10.2017. De laatste landing van een Air Berlin vliegtuig op het voormalige vliegveld Berlin-Tegel:

YouTube

Door de video te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*