Watertekort: Artà vaardigt strenge maatregelen uit

Watertekort: Artà vaardigt strenge maatregelen uit
Colònia de Sant Pere. Foto: Olaf Tausch (https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Oltau)

De zomer is nog niet eens echt begonnen. Toch heeft de gemeenteraad van Artà nu al strenge waterbesparende maatregelen opgelegd voor de kustplaats Colònia de Sant Pere in het noordoosten van Mallorca. Burgemeester Manolo Galán noemt de aanhoudende droogte, die vooral merkbaar is in die nederzetting, als reden.

Met onmiddellijke ingang is het in Colònia de Sant Pere en in het naburige S’Estanyol tot nader order verboden om tuinen te besproeien met drinkwater, zwembaden te vullen of buitenterrassen en auto’s schoon te maken met kraanwater. Het gemiddelde verbruik is tot nu toe 117 liter per hoofd van de bevolking – veel te hoog volgens de gemeente. De lokale politie zou er meer op moeten toezien dat de waterbesparende maatregelen worden nageleefd.

Dat met name de gemeente Artà keer op keer te kampen heeft met watertekorten is niet alleen te wijten aan het klimaat. Ook grote delen van de riolering in de gemeente verkeren nog steeds in een precaire staat, waarbij veel water verloren gaat door lekken in de oude leidingen. Als gevolg hiervan heeft de gemeente herhaaldelijk berispingen gekregen van de regering van de Balearen. Ondanks de waarschuwingen en enkele onderhoudswerkzaamheden in en rond Artà is de gemeente opnieuw de eerste op Mallorca die dit jaar waterbesparende maatregelen moet nemen.

De ervaring leert dat er de komende maanden waarschijnlijk nog meer gemeenten bij zullen komen. Twee jaar geleden nam burgemeester Lluis Apesteguia van het beroemde kunstenaarsdorpje Deià maatregelen om het watertekort in Deià tegen te gaan.  In hetzelfde jaar volgende de gemeente Campos met waterbesparende maatregelen.