Met de trein naar Artà

Nieuwe treinverbinding naar Artà
Francina Armengo, Miquel Oliver en Josep Marí bereikten een overeenkomst over het nieuwe treintraject.

Last updated on mei 20th, 2023 at 06:44 pm

Afgelopen vrijdag werden de regering van de Balearen en de stadsraad van Manacor het eens over de de verlenging van het spoortraject vanaf Manacor tot Artà. Het spoortraject wordt met behulp van EU-subsidies uit Brussel gereactiveerd. Vroeger was het al mogelijk vanaf Palma via Manacor met de trein naar Artà te reizen.

Vooralsnog is men het eens geworden over een gedeelte van de nieuwe treinverbinding. Dat betreft is een 1,7 kilometer lang onderdeel stuk binnen het stadsgebied van Manacor tussen het huidige treinstation en een nieuw station in Manacor-Est.

Nieuwe treinverbinding naar Artà
Het huidige treinstation van Manacor

Om met de trein naar Artà te kunnen reizen zal een deel van het straatverkeer in Manacor via een nieuwe verbinding worden omgeleid die vanaf het nieuwe treinstation naar het noorden voert. Daar bevindt zich ook het ziekenhuis van Manacor. Bovendien zal bij het nieuwe station ook een parkeerplaats worden gebouwd, zodat treinforenzen niet eerst naar het centrum moeten rijden. Deze komt bij de afslag richting Sant Llorenç.

In het kader van het nieuwe project met de trein naar  Artà te kunnen reizen, zal de “Passeig del Ferrocarril” worden aangepast. Deze naam van deze straat roept herinneringen op aan het oude treintraject. De nieuwe vormgeving van de straat betekent dat er onder andere meer ruimte voor voetgangers beschikbaar zal zijn.De kosten voor het nieuwe traject in het stadsgebied van Manacor bedragen 29,3 miljoen euro. De bouwwerkzaamheden gaat nog dit jaar van start. In het jaar 2025 zal de trein dan al tot Son Carrió rijden en in 2027 in het mogelijk met de trein naar Artà te reizen.

Onlangs werd het complete treintraject tussen Palma, Inca, Manacor en Sa Pobla geëlektrificeerd. Vorig jaar maakten meer dan 7 miljoen reizigers gebruik van de trein, aldus de minister voor Verkeer Marí. Dat was bijna 20 procent meer dan in 2019.

YouTube

Door de video te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden