Voordelig en gezond eten (34)

Last updated on mei 20th, 2023 at 06:54 pm

Uitgave 34, mei 2004

Deze maand voordat we ons receptje erin “gooien” even iets over vlees. Eerst worden de koeien “gek”, dan de varkens die verkeerd eten en onze eet gewoontes in gevaar brengen en nu de kippen. Zou het dan misschien toch echt tijd worden om wat meer vegetarisch te eten? Ach het is een moeilijk onderwerp, maar als je erbij stil gaat staan, het vlees is niet meer zoals onze opa en oma het aten.
Salmonella is een belangrijke veroorzaker van voedselvergiftiging, die kan leiden tot misselijkheid, koorts, darmkrampen en diarree. De bacterie is zeer gevaarlijk voor jonge kinderen, ouderen en zwangere vrouwen. Jaarlijks sterven tientallen mensen aan de gevolgen van zo’n infectie. Door de kip goed te verhitten en te garen wordt de bacterie gedood.

Volgens een krantenartikel uit het Algemeen Dagblad:
,Wij zijn de enige winkelketen die extra investeringen heeft gedaan om salmonella te bestrijden. Daarom willen we nu eerst exact vaststellen hoe dit zo heeft kunnen komen’’, aldus Albert Heijn. De keten noemt de resultaten van de test vooral ‘spijtig’, omdat deze grote consequenties kunnen hebben voor afspraken met het ministerie van Landbouw en de leverancier.’

Recept voor de maand mei

VEGETARISCHE “ROMMEL HAP”
4 tot 6 personen
Ingrediënten:

 • 500 gram Alcachofas (artischokken)
 • 2 grote uien
 • knoflook en peterselie
 • ½ rode paprika
 • ½ groene paprika
 • 250 gram champignons
 • 1 zakje taugé ( in Carrefour)
 • ½ glaasje droge witte wijn
 • 500 gram kikker erwten (uit pot)
 • 3 gekookte eieren
 • spinazie
 • 2 half gare aardappelen

Maak alle groeten lekker schoon en snij ze in kleine stukjes. Schil de champignons en laat ze ongeveer 5 minuten wellen in warm water, dan in het vergiet laten afkoelen
Maak de knoflook en de peterselie, met wat zout heel fijn met de staafmixer. Maak de taugé schoon, en deze niet fijn snijden. Gewoon laten zoals ze is. Spinazie wassen en ook 5 minuten wellen in warm water, afgieten, laten schrikken en heel fijn snijden. 2 aardappels half gaar koken en ook in kleine stukjes snijden. Als je alles goed hebt voorbereid kunnen we aan de “bak” slag.

Als eerste de artisjokken, uien paprika’s lekker fruiten tot ze knapperig “gaar “ is, dan de spinazie en de champignons erin en lekker door bakken, als je proeft dat alles bijna gaar is, doen we de kikkererwten erin, de witte wijn en de aardappels en laten we dit alles zo’n 5 minuten in een afgesloten pan door sudderen.

Als laatste doen we dan de taugé, peterselie en knoflook erdoor. De taugé mag niet helemaal gaar worden, dus na 3 minuutjes, zonder deksel nog even doorbakken. Voor het serveren snijden we het ei met de eiersnijder en decoreren we de schotel met het ei. Uiteraard zout en peper naar smaak toevoegen. Je kunt er ook nog lekkere oosterse rijst bij eten, of gewoon zo. Een beetje ketjap manis en wat paella kruiden kun je er nog bij doen als je de wijn toevoegt.

Eet ze met hapjes, het is weer eens iets anders, ZONDER VLEES, en toch gezond, niet duur!!

Maria Spoel en Tannie van Holst