Easyjet beëindigt staking

Foto: Biggerben (https://www.jetphotos.com/photo/7219908)

Last updated on mei 20th, 2023 at 06:51 pm

Het cabinepersoneel van de low budget airline Easyjet in Spanje heeft de staking van dit weekend afgezegd. Het neerleggen van het tot en met zondag is van de baan, aldus de Spaanse vakbond USO.

De Britse luchtvaartmaatschappij heeft “duidelijke loonsverbeteringen” van 22 procent tot aan 2024 toegezegd. De geëiste verhoging met 40 procent heeft men niet bereikt, aldus de USO.

Meer dan 300 van de in totaal meer dan 400 cabinemedewerkers die voor Easyjet in Spanje werken, hebben over de overeenkomst gestemd. Bijna 75 procent aanvaarde het voorstel.

Het cabinepersoneel in Barcelona, Palma de Mallorca en Málaga was tussen 1 en 3 en tussen 15 en 17 juli in staking gegaan voor meer geld. In totaal waren de werknemers van plan om in juli negen dagen te staken.

Volgens de USO bedraagt het basissalaris van stewardessen en stewards bij Easyjet momenteel 950 euro per maand. Dat is 850 euro minder dan in bijvoorbeeld Duitsland of Frankrijk. “Met het basissalaris kunnen we nauwelijks de huur of de hypotheek betalen,” benadrukte Miguel Galán, de vertegenwoordiger van de werknemers van de luchtvaartmaatschappijen bij de USO.

Cabinepersoneel Ryanair Spanje blijft staken
Deze week kondigde het cabinepersoneel van Ryanair in Spanjeaan dat hun staking met vijf maanden wordt verlengd. De vakbonden USO en Sitcpla hebben aangekondigd dat zij tussen 8 augustus en 7 januari 2023 elke week van maandag tot donderdag zullen staken. De Ierse luchtvaartmaatschappij houdt zich niet aan de Spaanse wetgeving en weigert ook te onderhandelen, luidde de kritiek.

Talrijke luchthavens in Spanje worden getroffen door de stakingen van Ryanair: Naast Madrid, Barcelona en Mallorca ook Málaga, Sevilla, Alicante, Valencia, Girona, Ibiza en Santiago de Compostela. Vanwege de door de Spaanse wetgeving opgelegde verplichting om tijdens stakingen een “minimumdienstverlening” te handhaven, mag echter slechts een – vaak betrekkelijk klein – gedeelte van de vluchten worden geannuleerd.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*