Honden op Mallorca (44)

Last updated on mei 20th, 2023 at 06:56 pm

Een huisdier hebben: de voordelen

Tot mijn groot genoegen zie je in steeds meer Spaanse tijdschriften en televisie uitzendingen informatie verschijnen over het houden van huisdieren, hoe ze op te voeden, de hygiëne etc. Dat geeft de burger moed en mijns inziens des te meer reden om toch te proberen de vereniging op te richten en wellicht in samenwerking met andere instanties ons steentje bij te dragen.
In het tijdschrift „Diez Minutos“ vond ik o.a. dit artikel over de voordelen van het hebben van een huisdier volgens een Spaanse enquête;
98 % van de ondervraagde oudere personen vindt dat een huisdier een voordeel voor de hele familie is,80% zegt dat een hond of kat hen helpt bij het verminderen van spanningen en verdriet,75% geeft te kennen dat het aanhalen van een huisdier stress verminderend werkt.

Bij ondervraagde ouders de volgende resultaten:
82% verzekerd dat een huisdier het vermogen tot het zich met anderen relationelen en het tolerantievermogen van hun kind bevordert, meer dan 81% vindt dat het huisdier de kameraadschap stimuleert en rond de 75% zegt dat het dier hun kind helpt bij het ontwikkelen van verantwoordelijkheidsgevoel, het leren bevordert en het zelfrespect van het kind verbeterd. Volgens enkele Spaanse psychologen komt dat omdat het huisdier liefde en trouw geeft zonder daar iets voor terug te verlangen, hij beoordeeld je niet maar neemt je zoals je bent. Bovendien zetten ze je aan tot beweging, wandelen met de bal spelen, etc etc. hetgeen voor iedereen een groot voordeel is ,daar nog bij gerekend dat het uitlaten van de hond(en dat geldt zeker voor oudere personen) maakt dat je niet vereenzaamt, je ontmoet andere hondeneigenaren waar je me praat, je bent immers met hetzelfde doel op straat? Al met al meer dan genoeg redenen om een huisdier te nemen maar——— Er zit natuurlijk wel het één en ander meer aan vast. Natuurlijk moet je zorgen dat je dier gezond is, op tijd gedesparatiseerd wordt en zijn inentingen op tijd krijgt, dus regelmatige bezoeken aan de dierenarts.

De kattenbak moet goed schoongehouden worden en de behoeften van de hond moeten keurig opgeruimd worden. Ook zijn voeding is belangrijk, het liefst een voeding die voor het dier geschikt is(er zijn er vele op de markt en niet altijd is het duurste het beste) Ook je eigen hygiëne en zeker die van de kinderen moet je in de gaten houden. Handen wassen oa nadat het kind met het dier is bezig geweest etc etc. En uiteraard gaat het allemaal niet vanzelf, kinderen zul je moeten leren hoe met een dier om te gaan, het dier zal je moeten opvoeden, oudere mensen hebben soms hulp nodig bij het uitlaten van hun hond omdat ze niet meer goed ter been zijn(ook een mooie taak voor ons) en dan blijven we zitten met de belachelijke mentaliteit hier op Mallorca dat je nergens met een hond heen mag, kennelijk is dat niet in heel Spanje zo, ik was met de Kerst in Cádiz en daar lopen de honden nog heerlijk te wandelen over het strand, in de zomer is er zelfs een apart gedeelte op het strand waar honden wel mogen komen! Maar wat ik daar ook zag is dat alle eigenaren braaf met plastic zakjes lopen en keurig de behoeften van hun hond opruimen!!!!!!
Als laatste zag ik een oproep van de Stichting Affiniteit-en de vereniging van de Spaanse dierenartsen gespecialiseerd in kleine huisdieren tot een plan ter voorkoming van het verlaten van huisdieren. Zij willen graag een controle op de geboortes(fok) van de dieren en een plan voor het op tijd castreren of steriliseren van de dieren.

Al met al een zeer hoopvol begín van het nieuwe jaar! Nog even dit door alle feestdagen is zoals gebruikelijk hier alles een beetje stil gevallen en ook vooral de postbezorging(zeker in Arenal) voor de volgende krant uitkomt krijgen alle mensen die gereageerd hebben om mee te helpen met het oprichten van de vereniging persoonlijk bericht en ik hoop dat we dan in februari of begin maart een bijeenkomst kunnen organiseren. Ik wens U allen een heel goed, voorspoedig, gezond en vredig Nieuwjaar.

Marja de Leeuw