Uit het leven gegrepen (7)

Last updated on mei 20th, 2023 at 06:56 pm

Uitgave 7, februari 2002

Verwende flapdollen

Nederland is een luxe land. Maar om eerlijk te zijn, zolang je daar woont ben je je daar niet zo bewust van. Het meeste is in Nederland gewoon vanzelfsprekend. Je hebt stromend water, vaste stroom-, gas-, riool-, en telefoonaansluiting. Dat alles is normaal en wordt niet gezien als luxe. Als je dan naar Mallorca komt, merk je dat het eigenlijk wel een luxe is.
Vaste gasaansluiting kennen ze hier bijna niet. Ik geloof dat alleen een deel van Palma dit heeft. De rest van de huizen op het eiland moet het doen met gasflessen, die je moet omwisselen als ze leeg zijn. Verder hebben de meeste huizen, die hier buiten de stad liggen, geen vaste aansluitingen. Veelal staan daar nog geen stroom- of telefoonmasten. Dat is vaak veel te duur om te laten aanleggen. Hier is het nl. zo dat de bewoner dat zelf moet betalen. De goedkopere variant is dan een generator of zonne-energie. Je moet dan wel even leren huishouden met je stroom. Als je nl. te veel apparaten tegelijk zou aanzetten kan meestal de generator het niet aan of de batterijen zijn gelijk leeg, in het geval van zonne-energie. Een vaste water- en rioolaansluiting hebben de meeste huizen buiten de stad ook niet. Voor de watervoorziening hebben de meeste een watertank, die men elke keer moet laten navullen door een watertankwagen. Ook is het hier zo dat, ongeacht welke toevoervorm van water je hier hebt, het leidingwater geen drinkwater is. Het water is hier niet zo zuiver als bijvoorbeeld in Nederland. Voor drinkwater moet je flessen water kopen in de winkel.
Als riool heeft ieder huis hier op het land een eigen ondergrondse opvangtank, die meestal één keer in het jaar leeggepompt moet worden.

Op zich zijn de voorzieningen dus wel aanwezig. Het verschil is alleen dat je hier er zelf op moet letten dat alles nagevuld of geleegd wordt. Het voordeel ervan is dat je bewuster en zuiniger met alles omgaat, omdat je direct ziet wat je verbruikt. Je went er snel genoeg aan. Vooral na de eerste douchebeurt dat je halverwege het douchen zonder water staat of het gas op is en je verder koud moet douchen, vergeet je niet meer op tijd er op te letten dat er nagevuld moet worden. We mogen dus hier op dat gebied minder luxe hebben, maar laten we even eerlijk zijn, wij hebben hier één luxe die ze in het noorden van Europa niet hebben. Wij hebben hier bijna elke dag zon en kunnen hier bijna elke dag overdag lekker buiten zijn en genieten. En het mooie eraan is, het is nog gratis ook. Alleen moeten we er wel even op tijd er aan denken gas, water en stroom te halen.

Groetjes, Marquerite