Staking luchtvaartmaatschappijen: niet alle vluchten vallen uit

Last updated on mei 20th, 2023 at 06:52 pm

Veel reizigers weten niet wat ze de komende dagen moeten verwachten. Morgen begint Ryanair met een staking. Vallen alle vluchten uit? Nee.

De Spaanse wet schrijft voor dat luchtvaartmaatschappijen een minimumniveau van activiteiten moeten handhaven. Voor Easyjet en Lauda zijn deze activiteiten op donderdagmiddag (23.6.) nog niet bekend. Voor Ryanair is dat woensdag besloten. Het Spaanse ministerie van Vervoer heeft het bedrijf in het gelijk gesteld. Dit betekent dat 73 % van de binnenlandse vluchten en 56 % van de internationale vluchten in Palma moeten worden uitgevoerd.

Een woordvoerster van de vakbond USO noemde dit besluit vandaag een “schandaal”. “U ontneemt werknemers in Spanje het recht om te staken.”

Kan de staking nog worden afgewend? De vakbond USO laat dit open. “We zullen tot 30 juni onderhandelen”, aldus een woordvoerder die verantwoordelijk is voor de onderhandelingen met Easyjet.  De voor Ryanair verantwoordelijke woordvoerder zei ook dat ze bereid zouden zijn stakingsdagen te annuleren, zelfs op korte termijn, indien de luchtbaartmaatschappij de vakbond tegemoetkomt.

Dit is echter niet waarschijnlijk. De CAO onderhandelingen zitten bij alle drie de luchtvaartmaatschappijen muurvast. Terwijl de vakbond bij Lauda en Easyjet onderhandelt over een aanpassing van de CAO, is het bij Ryanair de vraag of er überhaupt een dergelijke overeenkomst tot stand komt. “Wij werken al vijf jaar zonder collectieve arbeidsovereenkomst”, verklaarde de woordvoerder van de USO voor Ryanair.

Voor Easyjet gaat het vooral om gelijke behandeling binnen Europa. “In Spanje krijgt het cabinepersoneel een basissalaris van 950 euro,” aldus een woordvoerder. “Ter vergelijking, in Duitsland is het 1.983 euro voor dezelfde baan.”

Easyjet zelf verklaarde zich woensdag ook bereid te onderhandelen. “Wij zijn zeer teleurgesteld over dit besluit op zo’n kritiek moment voor de sector, vooral omdat we al aanzienlijke vooruitgang hebben geboekt op weg naar een nieuwe collectieve overeenkomst”, aldus het bedrijf. “Wij hopen dat de onderhandelingen worden hervat, want wij willen een constructieve dialoog met de vakbond blijven voeren. ”

Volgens de Spaanse krant Las Provincias zijn de volgende vluchten zijn geannuleerd:

Vrijdag 24 juni
FR5093 Charleroi – Alicante

FR2947 Brussel – Madrid

FR1258 Brussel – Almería

FR2938 Brussel – Barcelona El Prat

FR8178 Charleroi – Tenerife Sur

FR1916 Charleroi – Málaga

FR9339 Charleroi – Palma de Mallorca

FR6057 Charleroi – Santander

FR6902 Charleroi – Girona

FR626 Charleroi – Mahón Menorca

FR1382 Charleroi – Zaragoza

FR3000 Charleroi – Vitoria

FR5233 Brussel – Girona

FR2828 Charleroi – Reus

FR2915 Brussel – Palma de Mallorca

FR5463 Charleroi – Madrid

FR6456 Charleroi – Ibiza

FR6902 Charleroi – Girona

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*