Staking historische trein Palma – Sollér?

Staking historische trein Palma – Sollér
Foto: Olaf Tausch (https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Oltau)

De werknemers van de historische trein van Sóller op Mallorca willen gaan staken. De ondernemingsraad van het bedrijf besloot op donderdag (10.8.) dat ze op acht complete dagen willen staken. De geplande data zijn 22, 23, 29, 30 en 31 augustus en 7, 8 en 9 september. De vakbonden UGT, CCOO en STEI-i hebben de betreffende aanvragen ingediend bij het Ministerie van Arbeid van de Balearen en het Hof van Arbitrage en Bemiddeling van de Balearen TAMIB (Tribunal d’Arbitratge i Mediació de les Illes Balears).

De vastgelopen CAO-onderhandelingen vormen de reden van de dreigende staking. Begin kondigde de directie aan dat een loonsverhoging alleen mogelijk zou zijn als er een akkoord zou zijn over een verhoging van de ticketprijzen. Dit werd kort voor de regionale verkiezingen afgeketst. Sindsdien is er volgens de ondernemingsraad geen vooruitgang geboekt in de onderhandelingen.

Dit is wat de werknemers eisen

De werknemers eisen een loonsverhoging van zeven procent voor 2023 en nog eens vier procent voor 2024. Ter vergelijking: de tarieven kunnen met 26 procent worden verhoogd. Daarnaast eisen de werknemers de garantie van negen maanden werk voor het vaste personeel (fijos discontinuos). Dat op de Balearen populaire contractmodel bepaalt dat de werknemers in vaste dienst slechts een bepaalde periode per jaar werken. Bovendien eisen de werknemers dat de vakantiedagen en de organisatie van de werkdagen beter worden georganiseerd.

Dit is wat het bedrijf biedt

Het bedrijf zei in een persbericht dat het de werknemers vijf procent loonsverhoging in het eerste jaar biedt, 3,5 procent verhoging in het tweede jaar en nog eens drie procent in het derde jaar. Daarnaast herinnerde het bedrijf eraan dat ze de lonen in 2022 met 3,5 procent hebben verhoogd zonder extern verzoek. In totaal zou de loonsverhoging 15 procent bedragen over vier jaar. Worden de nieuwe bonussen voor oudgedienden (ongeveer 70 procent van de werknemers) meegerekend, dan zou het salaris met maximaal 20 procent kunnen stijgen.

Tijdens de onderhandelingen wordt ook gesproken over een strengere naleving van de veiligheidsmaatregelen en dat bijscholing in de sector wordt verbeterd. Het is nog onduidelijk of het daadwerkelijk tot een staking zal komen. In de afgelopen weken hebben CAO-onderhandelingen o.a. een staking bij de wasserijen op het eiland voorkomen.

Bron
Diario de Mallorca: Los trabajadores del Tren de Sóller convocan ocho jornadas de huelga

YouTube

Door de video te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden