Luchthaven Palma: dreigende staking schoonmaakpersoneel

Luchthaven op Mallorca

Eerder deze maand plaatsten we al een bericht over een op handen zijnde staking van het schoonmaalpersoneel op de luchthaven van Palma. We schreven erbij dat het goed mogelijk is dat de staking op het laatste moment wordt afgeblazen. Dat lijkt nu niet het geval te zijn.

De verantwoordelijke vakbond Siteib liet gisteren via een persbericht weten dat een gesprek met de werkgever Sirsa geen akkoord opleverde. De twee partijen spraken afgelopen maandag met elkaar. “Ze wilden op geen enkele van onze eisen ingaan,” luidt de verklaring van de vakbond.

De vakbondsleden zijn woedend over het gedrag van de werkgever, aldus Siteib. “De werknemers lijden al vijf jaar onder een onmenselijke overbelasting”, staat in het persbericht. Keer op keer zijn er banen geschrapt zonder vervanging. De voortdurende uitbreiding van het luchthavengebouw en het steeds toenemende aantal passagiers hadden de werkdruk verhoogd. Het bedrijf heeft ook een systeem ingevoerd waarmee het schoonmaakpersoneel kan worden gevolgd. Dit is bedoeld om de productiviteit bij te houden.

Het beoordelingssysteem met smileys op de luchthaven zorgt voor stress. Het is eerder een kinderspeeltje dan een betrouwbaar onderzoek. Daarnaast zijn er herhaaldelijk onregelmatigheden bij de uitbetaling van de lonen.