Staking wasserijen op Mallorca van de baan

Dreigende staking wasserijen

Eerder berichtten we over een op handen zijnde staking van de wasserijen op de Balearische eilanden. Deze zou morgen van start gaan. Vandaag bereikten de vakbonden op het allerlaatste moment een akkoord. Daarmee is de staking van de wasserijen op Mallorca van de baan.

Op maandagmiddag (31.7.) bereikten de werkgevers en vakbonden overeenstemming over verbeterde arbeidsvoorwaarden voor de ongeveer 1.500 werknemers in de industriële wasserijen op Mallorca en de andere Balearische eilanden. Hiermee is de voor morgen geplande staking van de baan. Het akkoord voorziet voornamelijk in een verbetering van de lonen.

De nieuwe cao biedt een minimumloon van 1.200 euro met terugwerkende kracht tot 1 juli plus een toeslag van 50 euro. In 2025 zal het loon dan stijgen naar 1.300 euro per maand en in 2026 zal naar 1.385 euro.

Tot nu toe alleen minimumloon

De nieuwe cao is geldig tot 2027. Speciale uitkeringen blijven gehandhaafd en worden niet verrekend met de salarisverhoging. Tot nu toe verdient de overgrote meerderheid van de werknemers in de sector alleen het minimumloon van 1.080 euro.

Naast een beter loon wisten de vakbonden nog een andere verbetering te bereiken: werknemers hebben vanaf 2024 recht op twee vrije dagen per week of anderhalve dag in bedrijven met minder dan 25 werknemers. Daarnaast werd ook het recht op een pauze van 15 minuten tijdens de werkdag in de nieuwe cao vastgelegd. De pauze kan worden verlengd tot 30 minuten. Het tweede kwartier is dan voor rekening van de werknemers en wordt er aan het einde van de werkdag bijgeteld.

De onderhandelingen duurden lang. Sinds woensdag (26 juli) vergaderden werkgevers en vakbonden deels in marathonsessies. De werkgevers boden in eerste instantie slechts een loonsverhoging van 20 euro. Dat zou een loon van 1.100 euro hebben betekend.

Werkomstandigheden

De arbeidsomstandigheden in de wasserijen op Mallorca zijn soms erg precair. Het werk wordt gedaan in een warme warme lucht bij temperaturen die soms ver boven de 40 graden liggen. Daarnaast moeten veel werknemers vaak overwerken, omdat er te weinig personeel voorhanden is.