Plotseling onweer: twee badgasten sterven door blikseminslag

Last updated on mei 20th, 2023 at 06:49 pm

Het onverwachte onweer dat vandaag boven Mallorca uitbrak kostte twee mensenlevens.

In Cala Mesquida trof de bliksem een groep strandbezoekers. Twee van hen stierven, aldus de Guardia Civil. Reddingswerkers van de gemeente Capdepera probeerden tevergeefs de slachtoffers te reanimeren.

Eén van hen was een 65-jarige Zwitser. De bliksem sloeg in zijn hoofd en verliet het lichaam via de voeten. Volgens een bericht in de Diario de Mallorca bleef het lichaam verkoold achter.

De bliksem kaatste vervolgens af naar een 51-jarige Duitse badgast. Hij stond op ongeveer 15 meter afstand van de Zwitser. De vrouw van het slachtoffer was getuige van het ongeluk en kreeg slachtofferhulp aangeboden.


In dagblad Diario de Mallorca vertelt reddingzwemmer Federico Parisín dat hij en zijn collega’s bij het begin van het onweer direct de rode vlag hebben gehesen. Nog geen vijf minuten later zag hij rook uit het lichaam van een man komen. Federico Parisín: “We liepen er meteen naartoe om hem te helpen. Toen we aankwamen zagen we dat twee mensen op de grond lagen.”

Parisín en zijn collega’s begonnen direct met reanimatie, terwijl het onweer nog in volle gang was. “Een groepje Duitsers hielp ons de twee slachtoffers tot ons huisje te transporteren. Daar konden we met iets meer bescherming de reddingsmaatregelen voortzetten.”

De Guardia Civil en de Policía Nacional zouden meteen ter plekke zijn geweest, net als meerdere ambulances en personeel uit het gezondheidscentrum in Capdepera. Ruim 40 minuten lang probeerden ze volgens Parisín het leven van de slachtoffers te redden. Alle moeite bleek echter tevergeefs.

YouTube

Door de video te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Huis in brand
Een andere blikseminslag trof een landhuis aan de Camí de Ses Cases Noves, net buiten de meubelstad Manacor. Hierbij werd het dak vernield en liep de eerste verdieping zware schade op. Niemand raakte gewond. De eigenaar van het huis was op dat moment niet thuis. Na de blikseminslag brak er ook brand uit, maar die breidde zich uiteindelijk niet uit.


Weersvoorspelling
De Spaanse weerdienst had de hevigheid van het slechte weer niet voorzien. ‘s Middags was de verwachting zonneschijn en hooguit een paar druppels regen met zo nu en dan wat bewolking. Maar toen gebeurde alles heel snel. De enorme wolken boven het noordoosten van het eiland waren vanaf Palma te zien. Op sociale media zoals Twitter verschenen korte video’s en foto’s van de wolken.

Twitter

Door de tweet te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van Twitter.
Meer informatie

Tweet laden