Personeelstekort horeca en belabberde huisvesting

Last updated on mei 20th, 2023 at 06:54 pm

Net als in Nederland en België hebben ook horecabedrijven op Mallorca een personeelstekort. De relatief hoge huurprijzen van woningen op Mallorca weerhouden mensen van het Spaanse vaste land ervan naar het eiland te verhuizen. Hierdoor ontstaan situaties die de vakbonden sterk bekritiseren. Zo zijn er bedrijven die eisen dat werknemers een vrije dag opgeven in ruil voor een woning.

De woningen die sommige werkgevers aanbieden worden wel “pisos patera” genoemd en verwijzen naar de sloepen waarmee migranten proberen Spanje te bereiken. Controles hebben uitgewezen dat in deze woningen vaak stapelbedden worden geplaatst om meer mensen te kunnen onderbrengen. Daarmee wordt het aantal personen waarvoor de woning geschikt is vaak fors overschreden.

Daarnaast trof de arbeidsinspectie ook minderjarigen en illegale werknemers in deze “pisos” aan. Feit is dat de horeca een fors personeelstekort heeft. De afgelopen twee jaar zijn veel werknemers uit de horeca overgestapt naar het werk in de bouwsector, omdat de situatie in die branche nog redelijk stabiel was.

Het probleem met de “pisos patera” doet zich vooral op Ibiza en in het noorden en oosten van Mallorca voor. Daar zitten bedrijven die ieder jaar afhankelijk zijn van personeel uit andere gebieden. Natalia Bueno, voorzitter van de Balearische Vereniging van vastgoedmakelaars, bevestigt dat er een probleem bestaat. Niet alleen de huurprijzen zijn hoog, ook hebben huiseigenaren tijdens de pandemie afgezien van verkoop om tijdens het toeristenseizoen stabiele huurders voor het hele jaar te vinden. Of ze kozen ervoor de woningen als vakantiewoningen voor buitenlanders te verhuren, omdat die meer geld hebben en dit minder risico’s met zich meebrengt. Ze blijven immers maar een week of twee weken.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*