Molens met Nederlandse uitvinder

Pl
Molens met Nederlandse uitvinder

Last updated on mei 20th, 2023 at 06:44 pm

Als u in de buurt van het vliegveld bent, dan kan u er niet omheen. Overal staan molens. Veel exemplaren zijn blauwwit geschilderd. Blauw staat hier voor water, wit voor de wind. Wat veel mensen niet weten: het zijn molens met Nederlandse uitvinder. De man die de eerste water-windmolen uitvond was een Nederlandse ingenieur.

Jeugd

Zijn naam luidde Paul Bouvy Schorenberg (Pablo Bouwy de Schorrenberg), geboren op 5 januari 1807 in Amsterdam. Hij groeide op in een katholiek gezin en studeerde in de Nederlandse hoofdstad. Na zijn studie in Frankrijk meldde hij zich aan bij een artillerie-opleiding. Hij verliet deze militaire school in 1827 als tweede luitenant en werd uitgezonden naar België, dat in die tijd nog in Nederlandse handen was.

Ingenieur

Aan het einde van de oorlog van 1830 maakte hij de overstap naar de Belgen en wel op klaarlichte dag. Een teken om aan te geven dat hij niet uit lafheid overliep. Hij voelde zich meer thuis bij de liberale Belgen. Zijn familie wilde vanwege zijn besluit niet meer met hem te maken hebben. Bowy dacht aan zijn toekomst en meldde zich aan voor een opleiding in de mijnen in Luik. Hier verkreeg hij zijn titel als ingenieur.

Mallorca

In 1835 vertrok hij naar Spanje en vestigde zich op Mallorca. Na tweede mislukte pogingen een bedrijf op te zetten, vertrok hij in 1842 als directeur van een koperdraadfabriek naar Barcelona. Zaken doen was niet zijn sterkste kant. Ook dit bedrijf ging na twee jaar failliet. Nog was er geen sprake van molens met Nederlandse uitvinder.

Eenmaal weer terug op Mallorca kwam Bouwy op het idee om het gebied Sant Jordi te redden. Sant Jordi was een moerasgebied, vol met (malaria dragende) muggen. In 1845 richtte hij een klein bedrijf op en legde een netwerk van kanalen aan waardoor al het water via een water-windmolen uiteindelijk in de zee terechtkwam (in Ca’n Pastilla/Playa de Palma). Deze eerste molen moest het land dus droogleggen en niet irrigeren.

De eerste molen

In deze periode ontwikkelde Bouvij echter ook de eerste windmolen die het terrein onder de zeespiegel moest irrigeren, dus van water voorzien. Zo ontstonden de molens met Nederlandse uitvinder op Mallorca. Vanwege zijn grote prestaties op het eiland is in Sant Jordi een straat naar hem vernoemd. Hij heette eigenlijk Bouvy, maar iedereen kende hem als Bouwy. Later heeft hij deze andere spelling ook zelf geaccepteerd.

In 2008 schreef de Joan Riera een stuk over de Nederlander in de Diario de Mallorca. Twee jaar later publiceerde El Mundo een artikel an Laura Jurado over Los molinos de Sant Jordi.