Mensen en hun jachten (14)

palmainternationalboatshow.com

Last updated on mei 20th, 2023 at 06:55 pm

Uitgave 14, september 2002

De Rosenkavalier

Genaamd naar de beroemde opera van Straus, is de Rosenkavalier een historisch schip, waarvan menige enthousiaste bootliefhebbers alleen maar met liefde kunnen spreken. En inderdaad, zij is met veel liefde weer volop in vaart, en dat met 73 jaren oud, is zij de Diva onder de jachten. Een oorlog heeft ze ook nog doorgestaan, en 9 verschillende eigenaren: en dat zou je niet zeggen als je haar ziet: met een jacuzzi op het bovendek, een vleugel piano in de leeszaal, vele antiquiteiten, en met 16 gasten en 20 bemanningsleden is er nog genoeg plaats in de vele leuke zithoekjes en verschillende deks. Toen, in 1929, was de Rosenkavalier het beroemdste jacht ter wereld. Ze was als 22ste jacht voor de Amerikaanse magnaat Max Fleischmann gebouwd, onder de naam “Haida”, en liep van stapel bij de Krup Germania werf in Kiel in Duitsland in samenwerking met de architecten Cox & Stevens in New York.

Het schip gold toen als een van de modernste schepen, want terwijl alle anderen met stoom aangedreven werden, was de Haida met een grote zescilinderdieselmotor uitgerust, en daarmee natuurlijk sneller, veiliger, en schoner. De eerste vaart stond dan ook in de krant „The New York Times“ die zeiden dat: „Dankzij de modernste technieken, wist de Haida van New York naar Southampton met 14,3 knopen gemiddelde snelheid te geraken…. „

Na ja, heel lang kon Max niet van zijn schip genieten, de hoge technische standaard had zijn nadeel: tegen het einde van de dertiger jaren waren de Amerikanen bezig met zich mobiel te maken voor de oorlog die eraan kwam, en na 10 jaar trouwe dienst, werd de Haida voor de oorlog „ ten goede van het Amerikaanse volk“ onteigend door de US navy die de boot wel nodig hadden.
In Long Beach werd ze door de Craig weft omgebouwd tot kruiser, en werd de ARGUS genaamd, met kenteken PY14. Alle wapens moesten speciaal gebouwd worden. Het fundament van het grote kanon is nog steeds te zien op het voordek.

Tot 1945 was ze voor de kust van San Francisco te zien, en ze werd eervol ontslagen om in 1946 opeens op te duiken in Alexandria, waar ze door de Egyptische katoenmagnaat en grote vriend van Koning Farouk, Maurice Adda gekocht werd van de staat, en tevens omgedoopt tot „ Sarina“.

Maar dat bleef ze ook niet lang, want na de val van Koning Farouk, vluchtte Adda naar Cannes, waar het schip tot 1960 als drijvend huis-kantoor-vrijhaven fungeerde.
In 1968 kwam de Amerikaanse Renault Importeur Larry Green aan de beurt, die haar al na een jaar aan de Engelse politicus Loel Guinness verkocht, waaraan we eigenlijk haar huidige staat te danken hebben. 10 jaar lang heeft hij haar liefdevol gerestaureerd.

Wegens gezondheidsproblemen werd het schip alweer in 1978 verkocht aan de Hollywood regisseur Robert Stigwood, die niet alleen veel comfort aan boord bracht, onder anderen een satellietschotel verstopt in de nieuwe nepschoorsteen..) maar tegelijkertijd ook vele beroemde gasten een vele beroemde party’s….

In 1981 kreeg ze de naam Rosenkavalier, van een zeer rijke onbekende naam, die haar alweer ombouwde tot een prachtstuk met vele art deco elementen.
In 1988 deed ze haar langste tocht, helemaal naar Japan, en deze 9000 mijlen deed ze dus ook met haar originelen Krupp Motoren! De gebroeders Isaka namen haar over, en uiteindelijk kreeg ze weer een ombouw te doorstaan en belande in Singapore.

In 1992 kwam de Griekse Cypriotische zakenman Andreas Dion Liveras op Phukhet in Tailand aan, en zag de boot, werd verliefd, en kocht haar. Hij is nog steeds de eigenaar, en de Rosenkavalier is in haar volle glorie beschikbaar voor charter als u dat wilt. Dat kost €137.500 per week, zonder brandstof of eten.

Technische gegevens:

  • Gasten: 14 in 7 Cabines
  • Bemanning: 16
  • Lengte: 66.14 Meter
  • Breedte: 9,14 Meter
  • Dieptegang: 3,95 Meter
  • Diesel: 120.000 Liter
  • Snelheid:: 11,5 Knoten
  • Reikwijdte: 7,500 Nautische Mijlen.
  • Romp: 12 Millimeter Staal.
  • Machine:2x750PSKrup

David Hessels