Mensen en hun jachten (13)

palmainternationalboatshow.com

Last updated on mei 20th, 2023 at 06:55 pm

Uitgave 13, augustus 2002

Riva, een Italiaanse legende…

Een houten boot in de stijl van een luxe auto van binnen, en het mooiste hout van buiten….verzamelaars komen samen in clubs, eigenaren varen met volle trots, en ikzelf heb een keer mee kunnen varen, en het is waar…het is net of je in de tijd terug gaat naar Saint Tropez van de zestiger jaren. Onze verhaal begint in de lente 1842, in het dorpje Laglio in Italië, aan het Como meer. Historisch gesproken was dit een belangrijk vissersdorp, waarin de mannen allemaal netten konden knopen, en met dezelfde vakmanschap ook booten konden bouwen. Pietro Riva was geboren in 1822, en was zoon van een vooraanstaande bootbouwer, en van een jonge leeftijd werkte hij al met zijn vader mee. Ze waren nog niet zo zeker wat Pietro zou gaan doen in de toekomst, maar het antwoord was al heel snel naar hem toe gekomen. Een visser van Sarnico, aan het Iseo meer gelegen, kwam vader vragen of hij zijn twee boten wilde repareren, die in de stormen van hun ligplaats gerukt waren, en aangezien niemand in Sarnico de taak wilde aannemen…wilde hij misschien helpen?

Hoe hij vader Riva overtuigd had weet niemand, maar uiteindelijk werd Pietro aangenomen voor zijn eerste baan… Hij begon dus in de houten schuur aan de Oglio, en al heel snel kwamen de vissers uit heel Sarnico hem werk aanbieden….totdat een rijke heer hem de opdracht gaf om een “Gentlemans Boot” te bouwen, in de echte stijl van Como. Een paar jaar later had hij al 4 mensen voor hem werken, hij kocht de werf met een huisje ernaast, trouwde, en toen kwam Ernesto, die al van jongs af aan leerde hoe hij boten moest bouwen, en bleef tot hij 22 was, en technisch was hij zelfs beter dan zijn grootvader. In 1881 trouwde Ernesto, had 6 kinderen, en had al 10 mensen in de werf aan het werk! Toen passeerde een ongeluk: in 1907, bij de bouw van een stoom gedreven toeristenboot voor het Como meer, stortte de stellage in, en verpletterde Ernesto. Een paar weken later nam zijn zoon Serafino het werk over, en in 1912 haalde hij met zijn nieuwe design speedboot al 24 knopen!! En dit was het begin van een naam die voor alle boot enthousiasten glamour en luxe betekent, en tegelijkertijd het hoogste vakmanschap en design. Tussen de eerste en tweede wereldoorlog, kwam de gouden tijd: naast de ligplaatsen van deze kleine maar luxe booten, waren Rolls Royce’s, Bugattis en Hispano Suiza’s geparkeerd. Dit is een beeld in de Cote d’Azur dat velen zich nog kunnen herinneren..

En toen kwam Carlo Riva, de vader van de Riva zoals wij hem vandaag kennen…In 1951 ging hij naar Amerika om innovaties te zoeken, en natuurlijk om te kijken naar betere motoren voor zijn nieuwe speedbooten. De gouden tijd voor Riva was aangebroken, waarbij de beroemde mensen voor hun boot naar Riva gingen, op dezelfde manier als ze voor hun auto naar Ferrari gingen, of naar Rolls Royce…Zij zijn vandaag de dag ook de eigenaren zijn van Riva.

Beroemde eigenaren: Brigitte Bardot, Dino de Laurentis, Richard Burton, Sean Connery, Peter Sellers, Prins Rainier van Monaco, de Shah van Persia, Koning Hoessein van Jordanië, de Aga Kahn, Koning Farouk…en nog meer als bijboot voor de grotere jachten gebouwd. Dus in de jaren 50 en 60 waren de Rivas van hout, en toen in de jaren 70 glasvezels werden gebruikt, deed Riva mee. En tot vandaag aan toe is de Riva nog steeds een van de beste bootbouwers ter wereld….die nu ook weer een revival doormaakt: in 1998 werden verschillende nieuwe modellen geïntroduceerd, en met veel succes werd ook de nieuwe houten boot in de oude stijl aangeboden.

David Hessels