Markt in Sineu

Last updated on mei 20th, 2023 at 09:51 pm

Uitgave 15, oktober 2002

Van de hak op de tak

Regelmatig vragen toeristen mij, of het te doen is om met het openbaar vervoer over het eiland te reizen. Nu ga ik regelmatig met de bus naar Palma en dat is prima geregeld. Maar voor de rest is het voor mij eigenlijk een vraagteken. En daar ik graag nuttige informatie verschaf, wat tenslotte mijn werk ook weer ten goede komt, heb ik de proef op de som genomen. Ik was nog nooit op de woensdagmarkt van Sineu geweest, dus dat was een mooie gelegenheid en sloeg ik gelijk 2 vliegen in 1 klap. Woensdagochtend kwart voor acht in El Arenal. Bus 26 (snelbus) vertrekt normaal 10 min. voor het hele uur, maar is nu tien minuten later. Geen nood, want ik weet toch nog niet hoe laat de bus naar Sineu gaat. Bij het busstation in Palma aangekomen is het behoorlijk zoeken voor ik de halte gevonden heb, de bus naar Sineu is dan inmiddels 10 min. geleden vertrokken en de volgende gaat pas om 12 uur. Dat is een kleine domper want dan is de markt inmiddels afgelopen. Goed dan maar de trein naar Inca en de bus naar Sineu. Op het station aangekomen kan ik nog net de trein instappen voor hij vertrekt. Dus een klein gelukje anders had ik weer één uur moeten wachten. De trein zelf is een keurig onderhouden, modern rijtuig. Geen graffiti, geen gescheurde bekleding en je koopt een kaartje zonder extra toeslag. Het is absoluut geen T.G.V., maar meer een ouderwets boemeltje, zoals de Hofpleinlijn uit mijn jeugd. Stopt bij elk dorpje, maar door zijn snelheid heb je gelegenheid om van de natuur te genieten. Op de schoonheid van Mallorca raak ik nog steeds niet uitgekeken. De rit duurt 1 uur maar ik verveel me geen seconde. Als ik dit traject elke dag moest afleggen zou die wel de helft sneller mogen maar dit terzijde. In Inca is het busstation 100 meter van de trein dus dat is goed geregeld. Alleen jammer dat de bus naar Sineu maar 2x per dag gaat. De eerstvolgende gaat om 12 uur. Dus ik ben inmiddels tot op 12 kilometer van mijn doel, maar in tijd nog even ver. Maar ik heb mijn zinnen op de markt gezet, mijn budget voor de reis wordt met 10 euro verhoogd door, jawel, één taxi. Met hoge snelheid door de Toscaans aandoende omgeving van Sineu. Mooie plaats voor een lange fietstocht of wandeling.

De markt in Sineu is een bonte verzameling van echt alles wat je je maar kan bedenken. Groenten en fruit, manden, aardewerk, bloemen en planten tot levende dieren aan toe. Ik koop er een mooi Mexicaanse Batik doek van 2 x 2 meter als versiering voor mijn woonkamer. 25 euro. Na de markt is het tijd voor de lunch. Wel heb ik eerst bij de Policia Local geïnformeerd hoe laat, en waar de bus weer terug naar Palma vertrekt, om 3 uur op de plaats waar nu nog een plantenkraam staat. Na een overheerlijke frito Mallorquien en een goed glas rode wijn uit Binissalem, maak ik nog een rondwandeling door Sineu. Sineu was vanaf het einde van de dertiende tot het midden van de veertiende eeuw de hoofdstad van het koninkrijk Mallorca. De koninklijke residentie is door Jaume II gebouwd, hij liet een herenhuis tot paleis ombouwen en liet er een weg naar Palma aanleggen. 40 jaar is Sineu de hoofdstad geweest. Nu wonen in het paleis monniken van de een of andere orde in strenge afzondering. Op het moment dat ik hier rondwandel zijn de busladingen met toeristen weer weg. Volgende keer de markt maar in de winter bezoeken want nu word je platgelopen door hele horden van vnl. onze oosterburen. De bushalte is inmiddels weer zichtbaar en de straten in recordtempo schoongemaakt. Het is inmiddels 3 uur, maar nog geen bus, hij zal wel iets vertraging hebben denk ik dan nog. Maar om kwart voor 4 begin ik me toch wat ongemakkelijk te voelen, evenals 3 oudere wachtenden. Ik vraag aan een van hen een jongen die relaxt op een muurtje hangt of de bus wel vaker te laat is. Nee zegt hij, de bus is altijd op tijd, alleen op woensdag vertrekt hij vanaf een ander punt. Hij hoeft niet met de bus mee, hij ligt alleen lekker in de zon. De eerstvolgende komt morgenochtend. Daar ben ik lekker mee. Ik moet wel om half zeven werken. Dan maar liften. Heel vroeger lukte dat tenslotte ook.

Na een half uur aan de weg naar Palma gestaan te hebben zijn er 2 tractoren en een afgeladen busje gepasseerd. Dat schiet dus ook niet op. Met mijn 15 resterende euro zit er maar een mogelijkheid op. Taxi naar Inca. De trein blijkt net weg te zijn dus nog een uurtje wachten. In Palma is bus 26 ook net vertrokken dus dat wordt 45 min. in een overvolle bus 15, bij thuiskomst heb ik precies genoeg tijd over om in een sprint de douche te nemen om op tijd op mijn werk te zijn. Openbaar vervoer op Mallorca prima, alleen moet je de tijden en routes weten. Wat wil nu het toeval, na het schrijven van dit stukje staat er een artikel in de Ultima Hora dat er een project opgestart is om 42 dorpen op het eiland met elkaar te verbinden via trein- en buslijnen, de trein krijgt iets voorbij Inca een aftakking naar….jawel Sineu en door naar Petra en Manacor. Bij de meeste stations komen buslijnen die de kleine dorpjes aandoen. Prima plan. En als deze reismogelijkheden ook onder de aandacht van de toeristen gebracht wordt, plus duidelijke reistijden en opstapplaatsen dan zullen waarschijnlijk velen deze mogelijkheid benutten.

P.S. Wat ik wel jammer vind is dat al sinds het verschijnen van Mallorca Vandaag heel weinig mensen de moeite nemen om hun commentaar of mening te geven over wat er in het blad geschreven wordt. Ik vraag me dan ook af of er sowieso iemand is die het leest of dat alle mensen alleen voor zichzelf schrijven. Dus oproep aan de lezers, laat ’s iets van je horen, liever negatief dan positief.

Tot volgende maand,

G.P.