Luchthaven Palma tijdelijk lamgelegd door regen

Luchthaven Mallorca: twee vliegtuigen rammen elkaar

Last updated on juni 12th, 2024 at 10:22 pm

UPDATE 12.06.2024
Het weerinstituut Aemet heeft voor vandaag (12.06.2024) de waarschuwing code geel (wees alert) afgegeven voor de periode van 14-20 uur. Het kan echter de hele dag regenen. Enkele vluchten hebben nog vertragingen. Klik hier voor de live start- en landingstijden voor de luchthaven. Vanaf donderdag keert rustig weer naar Mallorca terug. ‘s Ochtends kunnen nog een paar druppels vallen, maar in de loop van de dag komt de zon tevoorschijn en wordt het zonnig. De dagen daarna blijft het droog.

.  .  .

11.06.2024 – Verschillende vliegtuigen op weg naar het eiland werden omgeleid naar Barcelona. Er waren ook overstromingen bij Playa de Palma.

De zware regenval heeft dinsdagmiddag (11.6.) de luchthaven van Mallorca lamgelegd. Een woordvoerster van de luchthaven bevestigde in de Mallorcaanse media dat rond 15.30 uur alle starts en landingen tijdelijk werden opgeschort.

YouTube

Door de video te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Ongeveer een uur later konden de eerste vliegtuigen weer opstijgen. De woordvoerster bevestigde overeenkomstige informatie van het “Flightradar” portaal. De eerste vliegtuigen die konden opstijgen waren onder andere een Condor-toestel naar Frankfurt en een Eurowings-toestel naar Berlijn.

Een video van het Duitse WetterOnline:

YouTube

Door de video te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Hoewel de vluchten zijn hervat, zullen er waarschijnlijk nog tot in de avond grote vertragingen optreden. Dit geldt ook voor de vluchten die werden omgeleid. De meeste vliegtuigen werden vanwege het slechte weer omgeleid naar Barcelona. Ook werden enkel vliegtuigen naar Ibiza omgeleid.

De storm brak rond 12.40 uur los boven het vliegveld. Zoals de nationale weerdienst Aemet op Twitter aankondigde, trof de regenval de grootste luchthaven van het eiland bijzonder hard. Terwijl er in de loop van de dag in veel gebieden op Mallorca weinig of geen regen viel, werd er tegen 15.00 uur 53 liter per vierkante meter geregistreerd in het meetstation op de luchthaven.

YouTube

Door de video te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Er was sprake van wateroverlast in verschillende gebieden van de terminal. Op video’s is te zien hoe het onder andere in de luchthavenwinkels door het plafond heen regent. Op de parkeerplaats voor het personeel zou het water soms tot aan de knieën hebben gestaan. Bekijk HIER de foto’s van dagblad Diario de Mallorca.

De Spaanse minister van Transport Óscar Puente verklaarde op X/Twitter dat de luchthaven het noodprotocol had geactiveerd. Volgens informatie van de centrale overheid is er in sommige delen van de luchthaven tot 100 liter per vierkante meter gevallen. Luchthavenexploitant Aena drong er bij alle getroffen passagiers op aan om contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij om uit te zoeken wat de volgende stappen zijn voor hun individuele reis.

Zware regenval ook in Playa de PalmaZoals te zien is op video’s die circuleren op sociale media, stonden ook de straten van Playa de Palma, dat dicht bij de luchthaven ligt, blank. Dit resulteerde in een ongeluk: een muur naast een winkel stortte in, waarschijnlijk door de regenval. Een 13-jarig kind raakte gewond.