Nu is het officieel: tramverbinding vanaf Palma naar het vliegveld

Foto: CAIB (www.caib.es)

Last updated on mei 20th, 2023 at 06:48 pm

Er komt een tram op het eiland die iedere 10 minuten vanaf het centrum van Palma via Coll d’en Rebassa naar de luchthaven rijdt en weer terug. Vandaag werd het project officieel gepresenteerd. De regering van de Balearen heeft de afspraak tot financiering ondertekend.

De aanleg van een trambaan zou eigenlijk al in 2011 van start gaan. Telkens kwam er iets tussen. Nu is het dan eindelijk zover. In 2023 gaan de werkzaamheden van start.

De Balearische minister-president Francina Armengol en de minister van transport van de nationale Spaanse regering Raquel Sánchez legden hiervoor vandaag de basis in het regeringsgebouw Consolat de Mar aan de Paseo Marítimo in Palma.

De handtekening van Sánchez is ene garantie voor de Balearen dat de eerste bouwfase van de zogenaamde trambadía volledig wordt gefinancierd. De Spaanse regering zal 185 miljoen euro aan de regering van de Balearen overmaken.

YouTube

Door de video te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

De twee andere bouwfasen zullen volgen de regering van de Balearen minder kosten. Het totale project kost 250 miljoen euro. Het is nog niet duidelijk wanneer de twee andere bouwfases tussen de luchthaven en de Plaça d’Espanya van start gaan.

De voor verkeer op de Balearen verantwoordelijke Jaume Mateu gaf tekst en uitleg bij de eerste fase. Het traject van de tramlijn beslaat 10,8 kilometer. Er zullen 16 tramhaltes worden neergezet. De tram zal om de 10 minuten rijden en ruimte aan 250 passagier bieden. De rit tussen het centrum van Palma en de luchthaven zal ca. 30 minuten duren, aldus Mateu. Het is nog niet bekend wat de prijs voor een kaartje zal bedragen.

Foto: CAIB (www.caib.es)

De tram rijdt vanaf de Plaça d’Espanya langs de Avinguda Alexandre Rosselló en de Avingunda Gabriel Alomar. Daar buigt de tram af in de Carrer Pérez Galdós en rijdt naar de Avinguda Mèxic in stadsdeel Nou Llevant. Aan het einde van deze brede straat rijdt de tram via een brug over het snelwegknooppunt van de Ma-20 en Ma-19 in het zuidoosten van de stad.

Vervolgens rijdt de tram over de Carrer Ciutat de la Plata en de Carrer de Llucmajor door het stadsdeel Molinar en verder over de Carrer del Cardenal Rossell door Coll d’en Rebassa. Vanaf daar takt de route af naar de Camí de Can Pastilla en loopt naar de gelijknamige wijk.Hier zal de tram wederom via een brug de snelweg Ma-19 oversteken en vervolgens bij de luchthaven eindigen. De tram zal over het gehele traject elektrisch worden aangedreven. De bouwwerkzaamheden zullen 40 maanden in beslag nemen.

De burgemeester van Palma, José Hila, was vandaag zichtbaar geroerd door het nieuws van de aanleg van de tram. Tijdens de persconferentie sprak hij van een “dag van gelukzaligheid” voor hem en zijn socialistische partijgenote Aina Calvo, die als burgemeester van Palma tussen 2007 en 2011 het project al in gang had gezet.

Foto: CAIB (www.caib.es)

De nieuwe tram verbindt belangrijke wijken van Palma met in totaal 80.000 inwoners en de luchthaven. “Dit is niet alleen een vervoermiddel voor degenen die naar de luchthaven willen, maar ook voor iedereen die langs de route woont,” zei Hila. “Het is een droom die uitkomt.”Minister van Vervoer Raquel Sánchez sprak van een “ander, nieuw soort mobiliteit” en benadrukte dat de Spaanse regering het openbaar vervoer onafhankelijk van fossiele brandstoffen wil maken. Ze garandeerde ook de naleving van de overeenkomst die de centrale regering verplicht de trambadía te financieren. “En zelfs als een andere partij in de toekomst zou regeren, zal de overeenkomst nog steeds geldig zijn,” aldus Sánchez.

De persconferentie:

YouTube

Door de video te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden