Criminaliteit en veiligheid

Last updated on mei 20th, 2023 at 09:51 pm

Uitgave 16, november 2002

Bij de laatste Kamerverkiezingen in Nederland, werd er zeker in de aanloop naar die verkiezingen, hevig gedebatteerd over criminaliteit en veiligheid. Vooral de L.P.F. met Pim Fortuyn en het C.D.A. met Jan Peter Balkenende gingen vol de discussie aan. Door het Nederlandse volk werden ze beloond met een ongelooflijke verkiezingswinst. Dat veiligheid niet zo maar een onderwerp was bewees de brute moord op Fortuyn. Het nieuwe kabinet onder leiding van Balkenende ging voortdurend van start, pakte direct problemen aan, op punten waar de Nederlandse burger zich onveilig bij voelde. In Rotterdam is onder leiding van Leefbaar Rotterdam de partij van Fortuyn inmiddels een zero tolerance ingesteld. Dat het roer om moet bewijst deze week weer het doodslaan van een 22 jarige jongen omdat hij een 18 jarige jongen aansprak op zijn gedrag. Helaas is het kabinet inmiddels al weer gevallen doordat 2 volwassen ministers als kleine kinderen met elkaar ruzie maakten. Dus weer nieuwe verkiezingen, kosten ca. 50 miljoen euro, die dus goed gebruikt hadden kunnen worden om de veiligheid te verbeteren.

Hoe is het nu met criminaliteit en veiligheid op Mallorca? Laatst bleek uit een Spaans onderzoek dat Palma nr. 5 staat op de lijst van meest criminele steden van Spanje. Palma “hoeft” alleen nog maar o.a. Madrid en Valencia voor te laten gaan. Dus op naar de top??? Of toch maar liever niet? Net als in Nederland gaan er stemmen op voor meer blauw op straat, minder administratieve rompslomp voor de politie, meer controle op drugs zoals cocaïne en XTC. De straten moeten schoner, o.a. hondenpoep wordt aangepakt door op 250 strategische punten plastic tasjes speciaal voor hondenpoep op te hangen. Dat dat geen overbodige luxe is bewees gisteravond wel weer toen ik in het donker in een vers gelegde hoop stapte, nooit geweten dat er zoveel stront in één hond kan zitten, gelukkig had ik zolen met plastic profiel, dus bij thuiskomst was dat weer een heerlijk klusje. Is het toeval dat op Mallorca de criminaliteit is toegenomen en dat er een socialistische regering zit of is dat te kort door de bocht? Is het dat de hele maatschappij meer en meer verloederd, vooral veel ikke-ikke? Palma gaat in ieder geval de teugels strakker aantrekken. Hier op de Playa de Palma merk je er nog weinig van, er is in het hoogseizoen wel meer Policia Local.

Maar ik heb sterk de indruk dat die meer oog hebben om de promotiemedewerkers van disco’s die op het strand flyers uitdelen een lucratieve boete van 1500 euro te geven, dan op hetzelfde strand de verkopers van meloenen en blikjes te bekeuren. Deze mensen verkopen tegen woekerprijzen en lichte bedreiging hun waren. Pure oplichting, de hoogste prijs betaald voor 2 blikjes bier was 60 euro. Nu zul je zeggen daar ben je toch zelf bij, natuurlijk, maar het gaat zo, je geeft b.v. een briefje van 20 euro, ze stoppen je een muntstukje van 2 euro in je hand en voor je het weet zijn ze al 100 meter verder op het strand. Deze lieden krijgen een relatief lage bekeuring die toch niet betaald wordt, hun spullen, een emmer of een doos met waren worden afgepakt en 5 minuten later lopen ze met een nieuwe emmer of doos weer vrolijk toeristen op te lichten. Dan hebben we ook de groepen balletje-balletje. Ondanks de vele waarschuwingen wil de argeloze toerist nog wel eens 10 euro spelen, alleen zo werkt het niet, ze willen de inhoud van de hele portemonnee. Deze groepen bestaan meestal uit ca. 10 personen en bij een bekeuring wordt de doos en het speelbord kapot gemaakt door de politie. Ook het aanwezige geld wordt afgenomen, alleen is dat allang weggesluisd Van de groep staan er altijd 3 op de uitkijk naar de politie. Bekeuringen worden zelden betaald en 5 minuten later staat er weer een nieuwe doos en gaat het gezelschap weer aan het “werk”.

Bus 15 naar Palma is een geliefde plek voor zakkenrollers. Minimaal 2 keer per dag hoor ik wel van Nederlandse toeristen dat ze gerold zijn en dan heb ik het nog niet over Engelsen en Duitsers. En als je al deze hindernissen overleefd hebt en je geld nog steeds in je zak hebt, dan kunnen er uit het niets twee dames naar je toekomen en je een anjer opspelden. Ze hoeven alleen maar een kleinigheid, op het moment dat je je portemonnee opendoet wordt die door de dames vakkundig leeggehaald. Je moet je ’s avonds laat ook niet in de donkere straatjes laten zien, want daar worden ook regelmatig mensen overvallen. Zelf heb ik dat een keer meegemaakt. Op een donker stuk van de boulevard liep ik samen met een collega. Er komt een jongen op ons af en vraagt een sigaret, tegelijk begint hij op mijn collega in te trappen. Uit mijn ooghoek zag ik 4 jongens met stenen op ons afkomen. Dus ik roep rennen Ronnie. Onder een regen van stenen liepen wij de 100 mtr. in een nieuw wereldrecord. Wij stopten pas bij de eerste drukke bar. Dan hebben we ook nog de straatprostitutie. Op zich is dat niet crimineel wel illegaal, maar buiten het feit dat deze dames veelal dronken toeristen van hun teveel aan vocht afhelpen wordt meestal ook de inhoud van de portemonnee meegenomen. En dit is dan de kleine criminaliteit die door een kleine groep gepleegd wordt, waarschijnlijk allen bekend bij de politie en zou dus met niet al te veel moeite uitgebannen kunnen worden of is dit iets ál te simpel gedacht . Feit is wel dat dit alles het imago van Mallorca geen goed doet. Nog niet zo lang geleden stond er een artikeltje in de Telegraaf met als kop “Toeristen mijden Mallorca”. Het toerisme is toch veruit de belangrijkste inkomstenbron voor Mallorca. Er zou met wat meer inspanning aan het positieve image gewerkt moeten worden. De kip met de gouden eieren slacht je maar een keer.

Tot volgende maand.
G.P.