Cala Millor: Nederlandse vakantieganger krijgt 15.000 euro schadevergoeding van hotel

Cala Millor. Foto: Olaf Tausch (https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Oltau)
Cala Millor. Foto: Olaf Tausch (https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Oltau)

In 2022 legde de Spaanse privacytoezichthouder Agencia Española de Protección de Datos (AEPD) hotel Marins Playa in Cala Millor een boete van 30.000 euro op. Het hotel kreeg deze boete voor het illegaal opslaan en verspreiden van pasfoto’s van gasten. De zaak kwam aan het licht na een klacht van een Nederlandse hotelgast. De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens (AP) werkte daarom samen met de AEPD in dit onderzoek.

Een Nederlandse gast gaf onder protest zijn paspoort af om dit te laten scannen. Telkens wanneer de gedupeerde gast een drankje bestelde en zijn kamernummer opgaf, verscheen zijn foto op de tablet van de ober. Het hotel verdedigde deze praktijk als een maatregel om fraude te voorkomen; er zijn gasten die voedsel en drinken op een ander kamernummer laten noteren. De Spaanse toezichthouder concludeerde dat het opslaan en verspreiden van een scan van de pasfoto daarvoor een te zwaar middel is. Simpelweg vragen naar het kamernummer van de gast, eventueel in combinatie met de naam van de gast, was ook voldoende. Het hotel had daarom geen recht om hiervoor pasfoto’s te gebruiken.

Het hotel eiste de boete nietig te verklaren. Het Hooggerechtshof ( (Tribunal Supremo) in Madrid ging hiermee niet akkoord. Wel werd de boete verlaagd van 30.000 naar 15.000 euro voor het scannen van de paspoorten van twee Nederlandse toeristen en het opnemen van de gegevens in de apparaten van de medewerkers om het verbruik binnen het etablissement te controleren.

In 2022 schreef de Nederlandse gegevensbeschermingsautoriteit al een bericht over deze zaak.

Diario de Mallorca 27.05.2024: Multa de 15.000 euros a un hotel de Cala Millor por usar la foto de un cliente

Europapress.es, 13.05.2024: La Audiencia Nacional rebaja una multa de Protección de Datos a un hotel de Mallorca por escanear pasaportes de turistas