Amandelpraline

Last updated on mei 20th, 2023 at 06:58 pm

Uitgave 18, december 2002

(4/6 personen)

Iedereen die maar een beetje afweet van Mallorca, weet dat er veel amandel bomen groeien. De amandel was en is een belangrijk onderdeel in de mallorquinse keuken. Zo bestaat er amandelijs, amandel cake, en wordt de amandel ook vaak gebruikt in sauzen. In de winter wordt ook vaak “amandelpraline” gemaakt. Dat wordt dan bij een lunch of diner bij het dessert, in grotte brokken op tafel gezet. Zeker met kerst is dit een geliefd zoetigheidje bij het einde van de maaltijd. Kerst zonder amandelpraline (Turron) is geen kerst voor de mallorquinen.

Benodigdheden:

  • 200 ontvelde amandelen
  • 150 gram suiker
  • 5 ½ el citroensap

Bereiding:
Halveer de amandelen in de lengte. Zo krijg je twee dunne stukken. Rooster deze in een pan, ( zonder boter of olie) en haal ze eruit tot dat ze bruinig zien. Laat deze afkoelen.
Leg alvast wat bakpapier op het aanrecht klaar.
Laat de suiker met het citroensap smelten in een pan ( laagvuur!) en blijf voortdurend roeren. Als dit mengsel een bruine kleur heeft aangenomen, kunnen de inmiddels afgekoelde amandelen erbij, roer dit door elkaar. Giet het mengsel nu op het bakpapier en strijk het glad met een halve citroen. Laat de praline nu drogen en afkoelen. Breek het daarna in stukken met de overgebleven halve citroen!

Eet smakelijk,
Esmaralda van der Pol