Vanaf 2 november: nieuw ‘busbaan’ op Ma-19 tussen luchthaven en Palma

Ma-19 richting Llucmajor. Foto: Chixoy(https://ca.wikipedia.org/wiki/Usuari:Chixoy)

Last updated on mei 20th, 2023 at 06:48 pm

Vanaf 2 november beschikt het stuk snelweg Ma-19 tussen de luchthaven en Palma over een eigen busbaan. Hierop mogen alleen nog bussen, taxi’s, elektrische voertuigen, motorrijders en auto’s met minimaal twee inzittenden rijden.

Wie de regels voor deze VAO (High Occupancy Vehicles) overtreedt, moet rekening houden met een boete van 200 euro. Het traject is voorzien van camera’s. Bovendien zullen de Spaanse verkeersdienst DGT en de Guardia Civil controleren. Door deze nieuwe maatregel blijven tussen de luchthaven en de afslag op de ringweg vanaf 2 november nog twee rijbanen voor alle verkeersdeelnemers over.

Het doel van de nieuwe rijbaan is carsharing en het gebruik van openbaar vervoer te ondersteunen om zo het aantal auto’s op de wegen te verminderen. Volgens de voor mobiliteit verantwoordelijke afgevaardigde van de eilandraad Iván Sevillano zullen de taxi’s de voornaamste gebruikers van de nieuwe rijbaan zijn. Een dergelijke rijbaan bestaat al in andere steden zoals Madrid, Barcelona, Granada, Sevilla en Málaga.

Diario de Mallorca: Sanción de 200 euros si se circula por el carril bus VAO sin permiso