Over van alles en nog wat (41)

Mallorca prijsvraag

Last updated on mei 20th, 2023 at 06:54 pm

Uitgave 41, december 2004

Kan er niets aan doen, maar af en toe lijkt het alsof ik in een tijdmachine heb gezeten, Kan het nog niet helemaal bevatten dat het december is.

Het drong eigenlijk pas goed tot me door toen de kerstverlichting in de straat werd opgehangen, Nou ja het zal wel weer Januari worden ook, en hopelijk in net zo’n snel tempo als de laatste 2 maanden, Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik kerstmis flauwekul vindt, Sinterklaas was wel leuk toen mijn dochter klein was, maar de idioterie van Kerst maakt me misselijk.

Ik hou niet van namaak, geforceerd doen, vrede op aarde alleen omdat het Kerst is, om daarna elkaar weer de hersens in te slaan. Maar ik heb het ook met Moederdag en 1 november , voor mij is iedere dag Moederdag en de dood van mijn vader herdenk ik niet alleen op 1 November. Maar goed December dus, open haard aan, kaarsjes, lekker warm onder je dekbed blijven liggen soezen, ‘s morgens dat vindt ik wel leuk, leuke film huren en op de bank hangen.

De laatste tijd kom ik door omstandigheden nogal vaak in Andratx en ik heb een enorme bewondering gekregen voor de mensen die in de wegenbouw werken. Wat een enorm karwei is de aanleg van de snelweg naar Andratx, ik heb nooit beter geweten of ze blazen een berg op met dynamiet, nou niet dus, meter voor meter voor weggebeiteld, met een graaf/beitel ? machine worden er enorme brokken rots weggehakt die vervolgens weer door een andere machine worden kleingemaakt en vermaalt. Kom je 2 dagen later er langs is er alweer een gedeelte van de snelweg klaar.

Niet dat ik zo’n voorstander ben van een geasfalteerd Mallorca, het zou naar mijn idee beter zijn geweest als het openbaar vervoer eens een keer wordt aangepakt, het is toch niet normaal dat je van Andratx naar Palma anderhalf uur onderweg bent met de bus, en het kost nog 4.60 ?euro ook. Logisch dat iedereen in zijn auto stapt.
Vlak voorbij Magaluff vanaf Palma gezien is aan de rechterkant iets heel bijzonders aan de hand, wat het precies is weet ik niet, maar de huizen die stonden op de plaats waar nu de snelweg komt, zijn allemaal weg.

Behalve 1, het is een wit huis met een enorme tuin, ik heb gehoord dat de tuin heel bijzondere bomen heeft die er al eeuwen staan, nou de tuin is weg, de bomen zijn verplaatst, tegen de voorgevel van het huis of net ervoor is een muur gebouwd, een soort geluidswal en dwars door de tuin loopt nu de nieuwe snelweg. Maar het huis staat rotsvast de eigenaar weigert te vertrekken. Omdat ik dus vaak in Andratx ben, bedacht ik me een paar weken geleden ineens dat het kattenvoer op was, dus meteen mijn hersens op alarmstand gezet en nadenken, oh ja, Santa Ponsa daar is een dierenspeciaalzaak.

Onze poes van 14 is allergisch , waarschijnlijk voor de kleurstoffen in het eten, volgens de dierenarts, dus Mevrouw heeft speciaal voer nodig, geen goedkope brokkies , nee het duurste wat er op de markt is. Ik sta dus in de dieren speciaalzaak en vraag om een zak kattenvoer, vraagt de verkoopster in het Nederlands of ik Nederlandse ben, Ja dus en we raken aan de praat zoals dat nou eenmaal gaat. Er komt een andere klant binnen die hoort ons gesprek over de allergie van onze poes en zij zegt meteen, dat hebben onze hondjes ook gehad die allergie, en dat kwam volgens haar dierenarts door mijt, wat in het kattenvoer zit, maar je ziet het niet.

Sunflower