Tragedie Playa de Palma / Arenal (Balneario 1): vier doden en Nederlandse gewonden

Een ziekenwagen van 061. Foto: 1997 (https://commons.wikimedia.org/wiki/User:1997)

UPDATE
De politie heeft informatie over de vier dodelijke slachtoffers naar buiten gebracht. Het gaat om twee Duitse vrouwen, een van ongeveer 20 jaar oud en een van ongeveer 30 jaar. Daarnaast kwam een Spaanse vrouw om het leven. Zeer waarschijnlijk werkte zij in de Medusa Beach Club als serveerster. Het vierde dodelijke slachtoffer is een 44-ajrige Senegalees. Hij was de uitsmijter van de discotheek Black Magic en was toevallig in de Medusa Beach Club aanwezig.

Vier Nederlanders, twee mannen en twee vrouwen, tussen 27 en 29 jaar oud, liggen momenteel in het  ziekenhuis van Son Llàtzer. Drie van hen, de twee mannen en een van de vrouwen, lijden aan polytrauma’s (meerdere verwondingen). Hun toestand is stabiel. Een 26-jarige Nederlandse vrouw is bij de spoedeisende hulp van het ziekenhuis van Son Espases opgenomen. Volgens het bericht in de Diario de Mallorca zal ze volgende week het ziekenhuis kunnen verlaten.  Er werden ook  twee lichtgewonde Nederlanders – een 35-jarige man en een 24-jarige vrouw – in de ruimtes van de ziekenhuisgroep Quirónsalud behandeld.

In de Spaanse media uit de buurman van het etablissement bijzonder ernstige beschuldigingen. “Ik zag dit aankomen,” vertelt Alain Carbonell, vicevoorzitter van de bewonersvereniging. “Helaas worden in dit gebied vaak oude woongebouwen omgebouwd tot horecagelegenheden, maar de structuren kunnen niet zoveel mensen en meubilair dragen.” De eerste resultaten van het politieonderzoek wijzen er zelfs op dat het terras van de Medusa Beach Club om deze reden is ingestort.

Een andere buurvrouw uit zelfs nog zwaardere beschuldigingen. Catalina Gelabert zegt: “Ik zag dat tijdens de renovatiewerkzaamheden in het voorjaar een draagbalk onder het terras van het gebouw blijkbaar was verwijderd.” Gelabert gelooft dat dit de reden is van het ongeluk. De politie zal de komende uren en dagen meer duidelijkheid moeten verschaffen.

.  .  .
In Playa de Palma, op de grens met El Arenal, stortte gisteravond (23 mei)  rond 20 uur de bovenverdieping van de Medusa Beach Club bij Balneario 1 in. Er bevond zich daar een terras. Er vielen vier doden en 16 gewonden. Deze omgeving is zeer geliefd bij Nederlandse vakantiegangers.

Veel van de slachtoffers zijn buitenlanders. Het is nog niet bekend of er ook Nederlanders bij zijn. Een van de werknemers zou ook onder de doden zijn. Het aantal slachtoffers is inmiddels bevestigd door de nationale politie en de 112-hulpdiensten. Een buurtbewoner vertelde aan de regionale omroep IB3 dat er in de winter renovatiewerkzaamheden werden uitgevoerd in de club.

YouTube

Door de video te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Brandweerlieden, medici en politie moesten de doden en gewonden van onder het puin redden. Het reddingswerk duurde uren. De operatie eindigde rond 2 uur ‘s nachts. De burgemeester van Palma, Jaime Martínez, was ook ter plekke om de situatie te bekijken.

Meer informatie en foto’s op Diario de Mallorca. 

Het Duitse magazine SPIEGEL berichtte ook over het ongeluk:

YouTube

Door de video te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Ook de BBC deed verslag:

YouTube

Door de video te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden