Staking uitgesteld: luchthaven Mallorca wordt nu toch schoongemaakt

chaos op Mallorca luchthaven

De staking van het schoonmaakpersoneel op de luchthaven van Mallorca is voorlopig afgeblazen. De verantwoordelijke vakbond Siteib kondigde vandaag (26.04) in een persbericht aan dat ze willen wachten op een vergadering met de luchthavendirecteur Tomás Melgar. Dat schrijft dagblad Ultima Hora. Deze vergadering staat gepland voor 9 mei. Als de situatie tegen die tijd niet verbetert, zal de staking op 10 mei beginnen.

Het gaat specifiek om de werknemers van het schoonmaakbedrijf Sirsa. De vakbond beschuldigt het bedrijf ervan banen te hebben geschrapt zonder nieuwe mensen aan te nemen. Bovendien is er geen vervanging als personeel op vakantie is en zou de werkdruk onmenselijk zijn geworden door de voortdurende verbouwingsmaatregelen en het toegenomen aantal passagiers.

Bovendien zijn er onregelmatigheden geweest bij het betalen van de salarissen en zouden de voormannen het personeel respectloos hebben behandeld.

Siteib beweert ook dat het bedrijf verplichte certificaten voor gezondheid en veiligheid op het werk heeft achtergehouden bij de relevante autoriteiten. Als gevolg daarvan is het bedrijf nu op de radar van de arbeidsinspectie verschenen.

Sirsa heeft tot nu toe alle aantijgingen ontkend en eventuele problemen doorverwezen naar Aena, de organisatie die als luchthavenexploitant verantwoordelijk is. Het is nu afwachten of het gesprek met de luchthavendirecteur voor een ommekeer zal zorgen. Volgens Siteib wordt de staking pas afgeblazen als alle eisen zijn ingewilligd.

Het plan is dan om vanaf 10 mei op vrijdag en zaterdag voor onbepaalde tijd te staken. Dit betekent waarschijnlijk stapels vuilnis rond de vuilnisbakken die niet geleegd zijn en smerige toiletten op de luchthaven van Palma.