Luchthaven Palma de Mallorca beste luchthaven van Europa

Luchthaven Palma de Mallorca beste luchthaven van Europa
Terminal op luchthaven Palma de Mallorca

Last updated on mei 20th, 2023 at 06:44 pm

De luchthaven van Palma de Mallorca is samen met de luchthaven van Zürich en Athene uitgeroepen tot “beste luchthaven van Europa” in de categorie tussen 25 en 40 miljoen passagiers per jaar. De prijs is verleend door de zogenaamde Airports Council International (ACI) in Montreal. Onder de in de prijzen gevallen luchthavens bevond zich geen luchthaven in Nederland of België.

De onderscheidingen zijn gebaseerd op evaluaties van passagiersonderzoeken die de ACI regelmatig op de luchthavens laat uitvoeren. De Airports Council International werkt met een evaluatieprocedure genaamd Airport Quality Service (AQS), waarmee de diensten van elke luchthaven worden bevraagd en kunnen worden vergeleken met die van andere luchthavens van dezelfde grootte op internationaal niveau.

Wachttijd bij de veiligheidscontrole of vriendelijkheid van het personeel
Verschillende parameters worden in de evaluatie opgenomen, zoals de toegang tot de gebouwen, de infrastructuur zelf, de vriendelijkheid van het personeel, de veiligheidsmaatregelen of de wachttijd aan de veiligheidscontrole. Dezelfde aspecten worden beoordeeld op alle luchthavens die deel uitmaken van de ACI.

De onderscheiding voor de luchthaven van Palma de Mallorca is al de derde in de afgelopen twee jaar. In 2021, midden in de Coronapandemie, werd de luchthaven bekroond tot de luchthaven met de beste hygiënenormen tegen Covid-19 in Europa. In 2022 kreeg de luchthaven de prijs “De stem van de klant” voor de bijzondere aandacht voor suggesties en voorstellen voor verbetering van passagiers.
De ACI is een in 1991 opgerichte internationale vereniging van luchthavens en hun exploitanten. In totaal exploiteren zij 1.925 luchthavens in 171 landen.