Spaanse belastingdienst ontdekt 8.700 illegale vakantiehuizen op de Balearen

illegale vakantiehuizen op de Balearen

De belastingdienst heeft al contact opgenomen met de eigenaars die hoge boetes riskeren

Een grootschalige gegevensvergelijking tussen de belastingdienst van de Balearen (ATIB) en de eilandraad leverde een opzienbarend resultaat op: ongeveer 8.700 vakantiehuizen op de Balearen worden illegaal verhuurd. Dit zijn de eerste resultaten van het initiatief dat de regering van de Balearen in september 2023 lanceerde om illegale verhuur tegen te gaan. Dat schreef o.a het Mallorcaanse dagblad Ultima Hora.

De kern van deze strategie is de controle op de betaling van de zogenaamde ITS (“Impuesto de Turismo Sostenible” ofwel “belasting duurzaam toerisme”), ook bekend als ecotaks. De vergelijking toonde aan dat een aanzienlijk aantal woningen niet eens in de gemeentelijke registers staan ingeschreven en daarom de ITS niet betalen. Of ze staan wel geregistreerd, maar betalen de ecotaks niet.

De gegevens van de eilandraad op Ibiza (Consell de Ibiza) zijn nog in behandeling, maar het totale aantal illegale vakantiehuizen ligt waarschijnlijk aanzienlijk hoger dan tot nu toe bekend is. De ATIB is al begonnen met het informeren van de eigenaren en zal in de komende weken en maanden een boeteprocedure starten. De gegevens zullen ook worden doorgestuurd naar de eilandraden die op hun beurt hun eigen sancties kunnen opleggen.

“Ons doel is om eerlijke concurrentie in de toeristische sector te garanderen en er tegelijkertijd voor te zorgen dat de inkomsten uit ITS daadwerkelijk ten goede komen aan de Balearen”, aldus Antoni Costa, vicevoorzitter van de regering van de Balearen. Het initiatief van de regering van de Balearen kreeg brede steun. “Het is hoog tijd dat er een einde komt aan de illegale vakantieverhuur,” zei Maria Frontera, voorzitter van de FEHM (Federación Empresarial Hotelera de Mallorca), een organisatie die de belangen behartigt van hotelbedrijven en gerelateerde ondernemingen op Mallorca. “Dit schaadt niet alleen de serieuze toeristische sector, maar leidt ook tot oneerlijke concurrentievervalsing.”

De strijd tegen illegale vakantiehuizen is een belangrijk aandachtspunt van de regering van de Balearen. Met het nieuwe initiatief en de samenwerking met de eilandbesturen en de online verhuurplatforms is een volgende stap gezet in de strijd tegen deze schaduweconomie.