Een slagboom sluit de weg naar Cala Deià af

Met Pasen sluit een slagboom de weg naar Cala Deià af
Cala Deià. Foto: Antoni Sureda (https://ca.wikipedia.org/wiki/Viquip%C3%A8dia:Fonts_d%27informaci%C3%B3#Paratges_de_Mallorca)

Last updated on mei 20th, 2023 at 06:44 pm

Met Pasen sluit een slagboom de weg naar Cala Deià af. De reden is de enorme toeloop van bezoekers in de afgelopen jaren. Dat zorgde regelmatig voor files voor de parkeerplaats van deze pittoreske baai.

File

Vanuit het bergdorp Deià leidt een smalle kronkelige weg naar Cala Deià . Onderaan is er plaats voor ongeveer 70 auto’s. Tot nu toe moesten automobilisten helemaal naar beneden rijden om erachter te komen dat er geen plaats was en weer om te keren. Bewoners die hun auto’s privé achter de openbare parkeerplaats parkeerden, stonden soms 45 minuten in de file.

Kentekenplaatherkenning

Daar komt nu een einde aan, want boven voor de serpentineweg is een slagboom geplaatst. Een ingebouwde sensor telt de auto’s die de weg naar de baai passeren. Als de openbare parkeerplaats vol is, gaat deze niet meer open. Voertuigen van bewoners worden herkend aan hun nummerplaat en kunnen altijd passeren. Ook buren en personeel van restaurants in de baai krijgen een pasje om door te rijden. Op deze manier wil de gemeente files voor de parkeerplaats voorkomen.

Test

De nieuwe maatregel zorgt er ook voor dat in geval van nood een ambulance de baai kan bereiken.”De bewoners hebben ons gevraagd een toegangsbeperking in te stellen”, zegt Lluís Apesteguia, de burgemeester van Deià. Volgens hem had het systeem al in augustus geïnstalleerd kunnen worden. Hij gaf er echter de voorkeur aan het buiten het vakantieseizoen te testen. Daarom uis het met Paso zo ver: een slagboom sluit de weg naar Cala Deià af.

Nadat in de afgelopen maanden steeds weer tests zijn uitgevoerd en kleine aanpassingen zijn gedaan, begint de generale repetitie nu met Pasen, vóór de grote toeloop van bezoekers. “De toegang werkt, maar we hebben liever voor de zomer alles nog eens getest”, aldus de burgemeester.

De burgemeester van Deià aan het woord:

YouTube

Door de video te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Wist u dat…

de zanger Dennie Christian in de jaren 80 al optredens in discotheken op Mallorca gaf. Dat zei hij in 2004 tijdens een interview met Mallorca Vandaag in de haven van Cala d’Or. Dit interview staat in het boek Mallorca Vandaag 2001-2006 en ook online.