Pasen op Mallorca: tijd voor robiols!

Robiols met Pasen
Robiols. Foto credit: https://ca.wikipedia.org/wiki/Usuari:Chixoy

Last updated on mei 20th, 2023 at 06:54 pm

Met Pasen hebben de Mallorcanen zo hun eigen gerechten. Als hoofdgerecht staat er meestal een “frit mallorqui” op tafel.

Dat schreef Esmaralda van der Pol in de april uitgave van het gedrukte maandblad Mallorca Vandaag. Haar stukje en de stukjes van alle andere columnisten staan grotendeels elders op deze website (zie hoofdmenu). “Poco a poco worden de columns die niet in het boek pasten op deze site gezet.

Esmaralda schreef destijds in haar maandelijkse rubriek  Esmaralda’s Mallorcaanse recepten uit grootmoeders keuken dat ze een typisch nagerecht had gekozen wat met Pasen wordt gegeten:

“Robiols kunnen 3 verschillende vullingen hebben; “cabell d´angel” (gemaakt van pompoen),“crema” (soort banketbakkerscrème) en “requeson”( soort kwark). Ik heb gekozen voor de “crème” vulling. Dit is heel gemakkelijk te maken.Je koopt een pakje voor zelf flan te maken (POTAX) en i.p.v. de normale gebruiksaanwijzing te volgen, doe je 3 zakjes in 1 liter water ( zodat het een dikke crème wordt). Op de pakjes van het merk “Potax” staat zelfs achterop een gebruiksaanwijzing voor “vullingen te maken”. Die is perfect voor de Robiols!

Benodigdheden:

½ kg. reuzel
1 ¼ liter water
4 ei dooiers
½ ons gist
½ kg zelfrijzend bakmeel
½ kg bloem
Eén van de 3 bovengenoemde vullingen.

Bereidingswijze
Maak van de bovengenoemde ingrediënten een mooi deeg. Je kunt dit deeg het beste de avond van te voren klaarmaken en de hele nacht laten rusten. Kneed het deeg de volgende dag nog eens door. Laat het deeg nu als grote “homp” liggen en breek hier, voor elke robiol, een stukje van af. Rol een stukje deeg uit met de deegroller en vul dit met de uitgekozen vulling. Bevochtig de randen, en vouw het lapje deeg op tot een halve maan. Als alle robiols klaar zijn, bak je ze in een voorverwarmde oven op 180 graden in zo´n 25 minuten gaar. Je kunt de robiols warm of koud eten, vergeet er niet wat poedersuiker over heen te strooien even voor het serveren!

Eet smakelijk!
Esmaralda van der Pol

YouTube

Door de video te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

TERUG

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.