IBIZA 2003 !!!!

Last updated on mei 20th, 2023 at 06:57 pm

Uitgave 17, december 2002

Aangifte bij de politie in de eenentwintigste eeuw

– En waar vieren jullie oudejaarsavond? – vraagt William bij de tapkast aan Henk en Arturo.
– Dit jaar – antwoordt Henk – hebben we beslist oud en nieuw te vieren in Eivissa met Tomeu en de neven en nichten van Aina…
– Wij denken eraan – onderbreekt Werther – naar Denia te reizen en het nieuwe jaar te verwelkomen tijdens een galafeest in het hotel waar we verblijven.
– En jij Arturo? – vraagt Henk aan de kelner en goede vriend die hen zoals altijd uitstekend bedient in hun stamcafé aan El Arenal – moet je dit jaar ook werken in „De Vliegende Hollander“ of neem je een dagje vrij?
– Ja, de baas en ik wisselen elkaar af voor Nochevieja, vorig jaar heb ik gewerkt dus kan ik dit jaar vrij nemen. Ik heb een kruisvaart geboekt met oudejaarsfeest inbegrepen!
– Bahamas? Puerto Rico? Bermudas?
– Mijn budget reikt niet zo ver – glimlacht Arturo – ik zal mij tevreden moeten stellen met iets minder spectaculairs zoals Palma-Mahon en daarna Mahon-Barcelona.
– Dat is ook niet slecht, het is heel belangrijk dat het nieuwe jaar ons in de beste conditie en op de juiste plaats begroet, zo wordt het een voorspoedig jaar… daarvan hangt het geluk van het hele jaar af! – zegt William overtuigd.
Plots stapt Aina het café binnen met een bezorgde uitdrukking op haar gezicht. Eerst denkt Henk dat ze boos is omdat hij nog altijd niet naar huis is gekomen, maar na een blik op zijn horloge ziet hij dat het nog niet zo laat is…
– Wat scheelt er Aina?
– Wel, toen ik mij klaarmaakte om naar het reisagentschap te gaan en de vliegtuigtickets te kopen voor onze vakantie heb ik gemerkt dat ze onze auto gestolen hebben, ik ben zo snel mogelijk hierheen gerend…
– Wat moeten we nu? – stamelt Henk.
– Maak je geen zorgen – zegt Werther. En tot Arturo: – Heb jij internetverbinding in het café?
– Ja natuurlijk, hier kan je surfen – en hij reikt hem zijn draagbare computer aan die op de telefoonlijn aangesloten is.
– Ik zal julllie tonen hoe je internet kan gebruiken om een aangifte te doen bij de politie.

Aangifte bij de politie per internet. Gebruiksaanwijzing.

– Even aansluiten… daar gaan we! Ik tik het adres in: http://www.policia.es
Op de eerste pagina staat “Oficina Virtual de Denuncias” of virtueel aangiftekantoor. Even een klik op het beeld en we zien een lijst met instructies.
– Wat betekent dat allemaal?
– Hier kan je lezen welke soort aangiften je met dit systeem kan doen en hoe het werkt. Als er lichamelijk geweld gepleegd is of als je de daders kent, moet je persoonlijk op het politiekantoor de aangifte doen, per internet is het niet mogelijk.
– Kende ik de daders maar! – zucht Aina.
– Verder staat er dat je de volgende dag, morgen dus, vanaf 10 uur ‘s ochtends het aangifteformulier op het commissariaat mag afhalen.
– Dan moet ik toch nog naar de politie!
– Ja natuurlijk, maar je moet je beurt niet afwachten. Bij het binnenkomen vertel je aan de agent het referentienummer van de internetaangifte, de tekst wordt onmiddellijk afgedrukt, je ondertekent de aangifte en klaar is Kees. Vooraf kijk je nog eens op internet na bij “COMPROBACION DEL ESTADO DE SU DENUNCIA” (de toestand van de aangifte nagaan) om zeker te zijn dat alle gegevens correct verwerkt zijn of voor het geval de aangifte al vroeger klaar zou zijn.
Hier staat ook dat je de informatie maar een keer moet opgeven en niet herhalen bij de verschillende onderdelen van het formulier. Het is belangrijk de richtlijnen te volgen.
– En wat staat hier onderaan?
– Dit systeem is alleen geldig voor aangiften bij de Policia Nacional of nationale politie, de formulieren moeten binnen de 72 uren ondertekend en afgehaald worden op het politiekantoor. Je mag geen valse aangifte doen, daarvoor kan je gerechtelijk vervolgd worden. Voor elektronische misdrijven is er nog een andere web page.
– Dat bekijken we wel een andere keer, waarom klik je niet op dat blauw vlagje onderaan, CONTINUAR (verdergaan)?
– Op deze pagina moeten we kiezen welke soort aangifte we willen doen. Voor auto’s bestaan twee mogelijkheiden: ROBO EN VEHICULO en hieronder staat SUSTRACCION DE VEHICULO. Wat zou het zijn?
– “Robo en vehiculo” betekent inbraak in de auto, bij ons is het erger want de auto zelf is gestolen, kies dus maar “sustraccion de vehiculo” of autodiefstal.En hier moeten we ook de provincie aanduiden, “Baleares” dus.
– Ik klik even verder op DENUNCIAR (aangifte doen). Ernaast staat COMPROBAR, straks kan je hier nagaan of de aangifte juist verwerkt is. Op de volgende pagina moeten we alle gegevens opsommen. Hier bovenaan kiezen we het politiekantoor van Palma, waar je morgen het formulier kan afhalen. En nu alle vakjes invullen.

Telefonische aangifte bij de politie:
Tel. 902 102 112 ook in het Engels, Frans of Duits
Via internet: www.policia.es

Op het einde van de demonstratie komt een gemeenschappelijke vriend het café binnen en groet Henk: – Jij moet eens leren parkeren, gisteravond heb ik gezien hoe de takelwagen je auto van voor je huis heeft weggesleept…
Met dit nieuwe probleem weten de vrienden wel raad. Samen met de kelners en andere stamgasten geven ze Henk en Aina een hele schat aan wijze raad mee. Opgelucht en veel rustiger gaan beiden op weg om hun auto terug te bemachtigen. Ook de andere vrienden verlaten hun lievelingscafé met veel omhelzingen en kerst- en nieuwjaarswensen.
Samen met Henk, Aina, William, Werther en Arturo wensen we u een gelukkig kerstfeest in het gezelschap van uw beste vrienden en indien mogelijk ook uw familie en een uitstekende start voor 2003, een nieuw jaar waarin uw wensen vervuld mogen worden!

Voor persoonlijk advies over juridische en administratieve aangelegenheden kunt u terecht op telefoonnummer (+34) 609 32 43 13 of elektronisch op <cocos@pobox.com>. We verwachten ook uw suggesties over de inhoud van de artikelen en geven u raad over vertaal- en tolkdiensten.
Als u in België of Nederland deze rubriek wilt blijven ontvangen, sturen wij u de artikels GRATIS PER E-MAIL. U hoeft ons enkel een e-mailtje te sturen zonder inhoud met als onderwerp (subject) “Wikken en wegen per e-mail”. Wij zorgen voor de rest.

Met de beste wensen en tot in januari!
Juan Costa. Abogado
Kristien Lesage. Beëdigd vertaler

De personages en situaties die in dit verhaal voorkomen zijn volledig fictief en hebben geen enkel verband met bestaande personen of gebeurtenissen. De aanwijzingen die in dit artikel worden gegeven, hebben uitsluitend een algemene voorbeeldwaarde en kunnen daardoor niet rechtstreeks toegepast worden. Wij raden u stellig aan concrete situaties voor te leggen aan een expert van een erkende beroepsorganisatie of Colegio die persoonlijk advies kan verlenen. Daarom zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke verkeerde interpretatie van deze tekst, drukfouten of schade die uit onjuistheden of onvolledigheid zou kunnen voortvloeien.