Palmen, Malaga, Blij met blik

Last updated on mei 20th, 2023 at 09:51 pm

Uitgave 7, februari 2002

Palmen
Op de boulevard van de Playa de Palma zijn de gemeentewerkers systematisch bezig de hoge palmen die de boulevard omzomen te rooien. Wel begrijpelijk want als je ziet in wat voor staat ze verkeren. Bij de meeste palmen komt er nog een klein groen sprietje uit de bovenzijde, ongeveer zoals de laatste haar op het hoofd van Kees Jansma. Maar om ze te gaan vervangen door boompjes met wat sprieterig groen. Zal best dat deze boompjes over een jaar of 30 uitgegroeid zijn tot bomen, maar om zo lang tegen een kale boulevard aan te kijken? Dat het anders kan bewees een bezoek aan Marbella enige dagen geleden. Daar staan aan de boulevard schitterende palmen, groen met veel blad, en daar hebben ze toch ook last van zeelucht, vocht en wind! Of zou Marbella meer geld hebben willen uitgeven voor goeie kwaliteit? Misschien een tip voor een nieuwe naam, i.p.v. Playa de Palma; strand van de boompjes?

Malaga
Tijdens diezelfde trip maakten mijn reisgenoot en ik, een trip door de bergen van Andalusië. Uiteraard is een ritje door de bergen bijna overal hetzelfde. Mooie uitzichten, schitterende dalen en vul de rest maar in. Maar een leuke ontmoeting wil ik U niet onthouden. Midden tussen al deze bergen lag een klein dorpje en wij besloten daar iets te eten. Een leuk klein tentje gevonden met Andalusische tapas. Achter de bar een leuke serveerster die ons in het Spaans de diverse tapas aanprees. Mijn metgezel die vloeiend Spaans spreekt maakte voor zichzelf een keuze. Waarna ik in gebroken Spaans een bestelling deed. Direkt schakelde zij over op Nederlands en vroeg ons of wij uit Nederland kwamen. Wat wij beaamden. Wij hadden de enige Nederlandse inwoonster van dit gehucht ontmoet. Direct maar een foto gemaakt. Leuke ontmoeting!

Blij met blik
De onvolprezen Nederlandse minister van milieu Jan Pronk heeft een voorstel ingediend om zwerfvuil tegen te gaan. Hij wil statiegeld op blik gaan heffen, 20 cent per blikje. Met dit voorstel lost hij direct een probleem op Mallorca op. Voor een beetje handige jongen is dit nl. de manier om legaal een lucratieve handel op te zetten. Mallorca heeft per jaar zo’n 200 miljoen lege blikjes. Even door de wringer en we hebben een plat stukje blik. Per container naar Nederland en we hebben een gegarandeerde omzet van f40 miljoen gulden (18 miljoen Euro) en weinig kosten. Zou Pronk cash uitbetalen? Misschien heeft hij ook nog iets in petto voor glas en papier. Dan slaat de bevolking op Mallorca spontaan aan het inzamelen en wordt het misschien verlost van de grote berg verbrand afval en zwerfvuil. En dat alles dankzij Jan Pronk!

Tot volgende maand,
G.P.