Grootschalig kindermisbruik op Mallorca

Grootschalig kindermisbruik op Mallorca
Grootschalig kindermisbruik op Mallorca

Last updated on mei 20th, 2023 at 06:43 pm

Dit is waarschijnlijk het ergste geval van kindermisbruik in de geschiedenis op Mallorca. Zo opent vandaag het artikel op de website van het dagblad Diario de Mallorca. Ook de Duitse zusterkrant Mallorca Zeitung bericht over de pedagoog die tientallen kinderen in het kindertehuis van de stichting Nazaret seksueel heeft misbruikt en verkracht. De stichting valt onder het bisdom Mallorca (Obispado ubicado) in de Calle Joan Miró in Palma. Het misbruik zou zich vooral in de jaren 80 hebben afgespeeld.

De slachtoffers hulden zich tientallen jaren in stilzwijgen. Een van de slachtoffers, Toni Estela, bezocht in oktober vorig jaar het huis van de dader in Son Sardina, een buitenwijk van Palma. Hij filmde het bezoek en publiceerde de video later op internet. Hierdoor kwamen meer meldingen van slachtoffers van de inmiddels 65-jarige man binnen.

De serie gevallen van seksueel misbruik startte begin jaren 80. Destijds waren circa 100 jongeren tussen 10 en 15 jaar in het tehuis ondergebracht. “Ik was tien jaar toen ik in 1992 in dat tehuis kwam”, vertelt een slachtoffer. “Mijn ouders konden niet meer voor mij zorgen. De pedagoog was destijds rond de 25 jaar. In de weekenden nam hij altijd een klein groepje van ons mee voor een uitstapje.”

De man zou een bestelbus hebben gehad waarin matrassen lagen. Daarmee reed hij naar het strand of in het Tramuntana gebergte. Bij een van die uitstapjes begon het misbruik. “Daarna gedroeg hij zich volledig normaal, alsof er niets was gebeurd. Maar het weekend daarop gebeurde het opnieuw. Daarna misbruikte hij mij regelmatig. In de vijf jaar dat ik daar was, gebeurde het om de twee weken.”De man zou ook kinderen in de school hebben misbruikt. Door de week sliep hij in het tehuis. De slachtoffers laten weten dat hij in de vroege ochtenduren de slaapzaal betrad waar circa 20 jongens sliepen. Hij pikte een slachtoffer eruit en nam de jongen mee naar zijn kamer. “We hebben er onder elkaar nooit over gesproken, maar we wisten het”, vertelt een van hen.

Toni Estala, de man die de dader opzocht en met deze geschiedenis confronteerde, vertelt een soortgelijk verhaal. “Ik kwam in 1993 naar Nazaret. Ik was elf jaar oud en bleef drie jaar. In die periode misbruikte hij mij minimaal drie keer per week. Hij kwam ‘s nachts in de slaapzaal en nam mij of een ander kind mee. Soms ook meerdere tegelijkertijd. Hij was zeer vriendelijk naar ons toe en na het misbruik gaf hij ons kleine cadeautjes zoals een set ballpoints.” Estela deed in 2026 aangifte bij de nationale politie. In januari van dit jaar herhaalde hij de klacht voor de rechtbank in Palma.Een andere man, die eveneens als kind werd misbruikt, vertelt dat hij het had verdrongen. “Zou ik er een jaar geleden naar worden gevraagd, dan had ik het verloochend. Maar ik ben nu in psychologische behandeling en kan erover praten.”

Na al die jaren is het moeilijk het aantal slachtoffers van misbruik te benoemen. Degenen die vandaag de dag bereid zijn erover te praten, gaan ervan uit dat het tot 70 kinderen zouden kunnen zijn. De vermoedelijke dader verliet het tehuis ein jaren 90 en bouwde een huis in Son Sardina. Daar opende hij een jongerencentrum onder de naam Ca Meva (mijn huis). Hier konden circa 12 kinderen worden ondergebracht. Er is vanuit te gaan dat het misbruik daar werd voortgezet. Vandaag woont de man in Peru.