Nieuwe burgemeester van Palma

Nieuwe burgemeester van Palma
Het stadhuis van Palma. Foto: José Luis Filpo Cabana (Wikimedia)

De nieuwe burgemeester van Palma heet Jaime Martínez (Partido Popular). Hij werd vandaag gekozen. Martínez neemt het stokje over van de socialist José Hila. Ook in andere gemeenten en steden op de Balearische eilanden werd vandaag de burgemeester gekozen.

YouTube

Door de video te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

De extreemrechtse Vox-partij had van tevoren al aangekondigd dat ze niet op de PP-kandidaat en voormalig minister van Toerisme van de Balearen zou stemmen, maar op haar eigen kandidaat, voormalig generaal Fulgencio Coll. Martínez had ook duidelijk gemaakt dat een coalitie met deze partij voor hem uitgesloten was.

Voor zijn regeringsplannen moet de nieuwe burgemeester van Palma rekenen op de steun van Vox of zelfs een van de linkse partijen. De PP heeft 11 zetels in de gemeenteraad van Palma, Vox 6, de socialisten 8 en de linkse partij Més per Mallorca 3. Er is ook een raadslid van de linkse partij Unidos Podemos. De absolute meerderheid bedraagt 15 stemmen. In totaal zijn er 29 raadsleden.

“Help mij om de burgers te helpen”. Dat waren de eerste woorden van de nieuwe burgemeester van Palma aan de andere partijen. Hij gaf aan altijd bereid te zijn om te praten en compromissen te sluiten. De 60-jarige architect wordt beschouwd als een gematigd conservatief. Naast zijn politieke carrière richtte hij ook een architectenbureau op dat gespecialiseerd is in de renovatie en bouw van hotels. Tijdens José Ramón Bauzá’s ambtstermijn (2012-2016) was hij bijna twee jaar lang minister van Toerisme van de Balearen.

Onderhandelingen op Balearen gaan door

Op Mallorca en de buureilanden is de verkiezing van de eilandraden en vooral van de regionale regering nog niet afgerond. In de eilandraad van Mallorca zou een eenvoudige meerderheid genoeg zijn voor de PP om de voorzitter van de eilandraad, Llorenç Galmés, te kiezen. Dat geldt niet voor de regionale regering: hier is de conservatieve verkiezingswinnaar Marga Prohensa op zijn minst afhankelijk van de onthouding van Vox. Vox wil echter deelnemen aan de regering. De uitkomst van het touwtrekken kon vandaag niet worden voorspeld.

In 22 gemeentehuizen op Mallorca heeft de PP sinds zaterdag de leiding, in vier ayuntamientos regeert Vox. De voormalige minister van Onderwijs van de Balearen, Marti March (PSIB-PSOE), is nu de nieuwe burgemeester in Pollença. Llucmajor heeft met Francisca Lascolas (PP) nu voor het eerst een vrouwelijke burgemeester. Catalina Soler (PP) is 20 jaar na haar eerste termijn opnieuw burgemeester in Felanitx.