Milieuvriendelijk: de eerste elektrische bussen in Palma de Mallorca

Foto: © GOVERN ILLES BALEARS
Foto: © GOVERN ILLES BALEARS

Last updated on mei 20th, 2023 at 06:44 pm

Gisteren stelde de stad Palma de eerste elektrische bus voor. Vertegenwoordigers uit de politiek zoals minister-president Francina Armengol, burgemeester José Hila en de minister voor energietransitie Juan Pedro Yllanes maakten een ritje door de stad.

De futuristische bus rijdt vanaf maandag op verschillende routes door Palma. Het doel is te testen of de elektrische bus in verschillende delen van de stad kan worden ingezet. Tijdens de spits blijft hij echter voorlopig in de garage staan.

Twitter

Door de tweet te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van Twitter.
Meer informatie

Tweet laden

Ruimte voor 70 passagiers
De twaalf meter lange bus biedt plaats aan 70 passagiers en kan 16 tot 18 uur rijden voordat hij moet worden opgeladen. Elektrisch tanken duurt vier tot zes uur. Het dak is uitgerust met zonnepanelen. Er zijn ook twee ruimtes voor rolstoelen of kinderwagens en een rolstoellift die elektrisch of handmatig kan worden bediend.
Bijzonder zijn de achteruitkijkspiegels. Deze zijn uitgerust met digitale camera’s in plaats van een spiegel. Het interieur imponeert met een houten vloer en doorzichtige stoelen. Uiteraard zijn er ook USB-aansluitingen aan boord.Made in Baskenland
De stad heeft in totaal 12 exemplaren van het model “Irizar ie Tram” besteld. Ze moeten in juni worden geleverd en kosten ongeveer 7,8 miljoen euro. Een deel daarvan wordt gefinancierd door het Next Generation-fonds van de EU. De bussen zullen in Spanje worden geproduceerd door het Baskische bedrijf Irizar e-mobility in San Sebastian.

Met de introductie van de volledig emissievrije volledig elektrische bussen wordt de tweede fase van de vernieuwing van het wagenpark van het gemeentelijk openbaarvervoerbedrijf EMT afgerond. Hierdoor wordt naar verwachting 8.000 ton kooldioxide bespaard.

YouTube

Door de video te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden