Minder cruiseschepen in Palma

Wonder of the Seas, het grootste cruiseschip ter wereld

Last updated on mei 20th, 2023 at 06:54 pm

De Apeam (Asociación Patronal de Empresarios de Actividades Marítimas) betreurt dat tegen 2023 het aantal cruiseschepen in de haven van Palma zal afnemen. De secretaris van de Apeam voert aan dat de schepen minder vervuilen dan een hotel of de uitmonding van de afvalwaterzuiveringsinstallatie van Palma.

Een cruiseschip wordt vanaf 500 bedden als zodanig beschouwd. Dat zegt Enrique Oliver, secretaris van de werkgeversvereniging in de zeevaart Apeam in de Diario de Mallorca. Die regel zal volgens hem tegen 2023 strikt door de regering worden gehandhaafd, net als het feit dat er niet meer dan drie cruiseschepen per dag mogen aanmeren.

De cruisesector is een van de sectoren die het zwaarst werd getroffen door de coronapandemie. De brancheorganisatie CLIA (Cruise Lines International Association) voorspelt echter dat dit jaar al hetzelfde niveau kan worden bereikt als in 2019.

Ondertussen houdt de haven van Palma vast aan de regel van maximaal drie cruiseschepen per dag. ‘Wat zou er gebeuren als vluchten op de luchthaven dusdanig beperkt zouden worden’, reageert Oliver.

Het staat vast dat er op Mallorca plekken voor cruiseschepen zullen wegvallen. ‘We laten de cruiseschepen weten dat ze niet welkom zijn”, betreurt Oliver. Malaga en Cartagena vierden op donderdag daarentegen dat ze vier cruiseschepen hadden en probeerden er nog meer aan te trekken. Geconfronteerd met de kritiek op de sector verdedigt Oliver het feit dat het ‘milieuvriendelijke schepen zijn die minder vervuilen dan een hotel of de afvoer van de afvalwaterzuiveringsinstallatie van Palma’.

Op 9 mei zal de Wonder of the Seas de haven van Palma aandoen. Dit schip is met een capaciteit voor 6.968 passagiers het grootste cruiseschip ter wereld en zal vanaf Mallorca de eerste reis Middellandse Zee rondreis maken met een route die tot oktober loopt: Barcelona, Mallorca, Marseille, Florence, Rome en Napels en zeven dagen later weer terug in Barcelona.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*