Mensen en hun jachten (7)

palmainternationalboatshow.com

Last updated on mei 20th, 2023 at 06:55 pm

Uitgave 7, februari 2002

Yachting is voor iedereen. De Charter.

Niet iedereen die op een jacht de vakantie wil doorbrengen hoeft er een te bezitten. Huren kan ook. Het ligt aan de afmeting, met of zonder kapitein of zelfs met meer bemanning, zoals vaak een stewardess die ook voor de gasten aan boord zorgt. Met hele grote jachten gaan dan ook 6-7 bemanningsleden mee. Maar over die jachten gaan we het nu even niet hebben.

Stel u maar voor dat u gewoon ‘s morgens ontbijt aan dek, met een langzaam warm wordende zon. De vers gebakken croissants ruiken goed, en na een heerlijk kop koffie en een jus d’orange de eerste duik in de klaar heldere wateren. Even later op excursie, misschien zien we wel dolfijnen onderweg! De kust van Mallorca is groot genoeg, en misschien als we een week aan boord zijn, kunnen we gemakkelijk naar Menorca of Ibiza. De “Tender”, het kleine bijbootje, wordt klaargemaakt voor de waterski. Voor de kinderen worden andere aanhangsels zoals de “doughnut” en “banaan” vastgemaakt. Al gillend grijpen ze aan de handvaten en kunnen er niet genoeg van krijgen. Terwijl sommigen van de groep vissen, anderen zonnebaden en een paar misschien nog willen duiken, wordt het avondeten klaargemaakt. Waar u ook bent op de Middellandse Zee, mooi is het er overal wel, en zéker bij Mallorca. Op het dek met de zonsondergang wordt het pas echt gezellig, en na het aperitief worden de eerste borden met salades en gamba’s geserveerd. Eerlijk gezegd alles wat de gast wil, want daar gaat het om. Genieten met de familie of vrienden, en eten wat we willen. ‘s Avonds is er genoeg te doen aan boord, misschien gaan de kinderen wat vroeger naar bed, want in hun cabine is minstens een tv met video, zeker op een motorjacht. En dan wordt het romantisch….

Bovenstaande gemiddelde dag op een charterboot is van toepassing op zowel een zeiljacht als een motorjacht . Smaken verschillen natuurlijk, maar op beiden is het groot plezier, en een onvergetelijke belevenis, of dat met z’n tweeën is voor een honeymoon, of voor een groep vrienden, die met z’n allen de kosten delen , voor ieder is er wat wils. Grotere jachten zijn dan natuurlijk ook duurder, maar vooral de leeftijd van het schip, en het comfort hebben wat met de prijs te maken. Zeilen is vaak wel goedkoper.

Laten we uit gaan van een 25 meter jacht, genoeg voor twee families van 4 personen. Met 4 cabines, meestal 2 dubbel en twee twin cabines, (seperate bedden) kunnen goed 8 mensen aan boord slapen. Het is de gemiddelde maat die gehuurd wordt met een kapitein een stewardess. U betaalt het schip met de bemanning voor een week, meestal is dat van vrijdag tot vrijdag. Daar bovenop betaalt u het eten wat gekocht wordt, de ligplaats als u aanlegt in een andere haven, drank, brandstof, en alles wat er misschien nog bijkomt. Oh ja, een fooitje voor het personeel is ook een traditie waar we eigenlijk niet van af komen. Het zijn juist de mensen aan boord die het doen. Zij zijn normaal gesproken goed opgeleid, hebben veel ervaring, en weten hoe ze van uw privé cruise een droom kunnen maken. Daarnaast weten ze ook waar de mooiste plekjes zijn.

Een gemiddeld schip van deze afmeting kost tussen 10.000 en 25.000 Euro per week. Natuurlijk kan het goedkoper, en natuurlijk ook duurder, als het een hele luxe boot is.
Normaal kunnen we zeggen dat daar nog ongeveer 3000 Euro’s bijkomen met 8 personen, voor het eten, en natuurlijk ook een beetje champagne…..

Dus……
Met 8 personen, als we zeg maar 18.000 euro uitgeven, is dat 2250 euro per persoon all in…Als U op een cruise gaat, betaalt u misschien nog meer..

U kunt natuurlijk al vanaf 5000 euro ook een leuk zeilbootje huren, en er dan met de familie op los gaan. U moet dan natuurlijk kunnen zeilen, maar het is ook zeer goed mogelijk heel veel plezier te hebben met een wat kleinere boot. Tot ongeveer 100 meter (25 gasten minstens..) is er op de markt te huren , tot een prijs van 300.000 Euro per week…Als u een hele grote familie heeft, maakt u uw borst dan maar nat..

David Hessels, jachtmakelaar op Mallorca