Herstructurering Palma’s Paseo Marítimo: eerste stoelen en tafels keren terug

De eerste van de drie herstructureringsfasen van Palma’s Paseo Marítimo zit erop. Sinds woensdag zijn de stoepen en rijstroken aan de stadzijde weer in gebruik. De tweed en derde fase zullen regen het eind van het jaar zijn afgerond.

We schreven al eerder al over de metamorfose van de Paseo Marítimo. Het trottoir is nu een flink stuk breder geworden. Horecaondernemers in de omgeving kunnen sinds maanden eindelijk weer hun gasten in de openlucht bedienen. De eerste stoelen en tafel staan al op het brede trottoir.

Het einde van de eerste fase betekent dat 85% van alle trottoirs op het 3,5 kilometer lange bouwtraject gereed zijn. Dat zegt Toni Ginard in dagblad Ultima Hora. Ginard is sinds februari van dit jaar de nieuwe directeur van de Balearische havenautoriteit APB. Hij zegt verder dat de tweede en derde bouwfase zich vooral concentreren op het rijbanen aan de havenzijde van de Paseo Marítimo.

Geen plastic meubilair

Na de verbouwingswerkzaamheden aan de Paseo Marítimo hecht de APB nu echter veel belang aan een aantrekkelijk en esthetisch uiterlijk van de beroemde promenade. Daarom is er geen plaats meer voor plastic meubilair uit de bouwmarkt. Volgens Ginard hebben de restauranthouders tot januari 2025 de tijd om hun meubilair aan de nieuwe eisen aan te passen.

Weg naar Porto Pi

De directeur van de APB legt uit dat “eind mei of begin juni” de twee herstructureerde rijstroken richting Porto Pi voor het verkeer worden opengesteld. Er moeten daar onder andere nog verkeerslichten worden geïnstalleerd en wegmarkeringen worden aangebracht. Tot die tijd moeten weggebruikers in beide richtingen de twee tegenover elkaar liggende rijstroken delen.

Volgens de Ultima Hora worden de rollen dan omgedraaid: terwijl de bouwwerkzaamheden aan havenzijde doorgaan, moet al het verkeer gebruikmaken van de rijstroken die nu klaar zijn.
Javier Sanz, voorzitter van de APB, zegt dat de werkzaamheden in de tweede en derde bouwfase sneller zullen verlopen dan voorheen. Als er geen onvoorziene vertragingen optreden, zou het hele project eind dit jaar, of uiterlijk begin volgend jaar, afgerond kunnen zijn.

YouTube

Door de video te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Ondergrondse parkeergarage

Sanz kan echter niet garanderen dat dan de rust weer terugkeert naar de Paseo Marítimo. Er wordt al enige tijd gesproken over de bouw van een ondergrondse parkeergarage onder de populaire promenade. “We maken eerst dit project af,” zei Sanz afgelopen woensdag, “daarna zien we wel wat er gebeurt.

Bekijk hieronder het digitale masterplan van de Paseo Marítimo van het betrokken architectenkantoor:

YouTube

Door de video te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden