Goedkope huurauto op Mallorca

Zakkenrollers op Mallorca

Last updated on mei 20th, 2023 at 06:43 pm

Een goedkope huurauto op Mallorca. Daar maken sommige autoverhuurders op Mallorca veel reclame mee en gebruiken prijzen die onrealistisch laag zijn. De regering van de Balearen doet nu aangifte tegen de praktijken van deze autoverhuurders. Vooral OK Mobility en Goldcar maken zich hieraan schuldig. Dat berichtte het Spaanse dagblad Diario de Mallorca.

De lokaanbiedingen kunnen onmogelijk kostendekkend zijn, aldus de overheidsinstantie die zich voor consumentenbescherming inzet. Degenen die eronder lijden zijn ook vaak de klanten, omdat de bedrijven er praktijken op nahouden die niet door de beugel kunnen.

Oneerlijke concurrentie

De regering van de Balearen heef bij de Spaanse mededingingsautoriteit Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC) een klacht ingediend tegen “oneerlijke concurrentie” en spotprijzen onder autoverhuurders op Mallorca. In de klacht worden onder meer de bekende bedrijven OK Mobility en Goldcar genoemd plus enkele online brokers (tussenpersonen).

Aangezien de verhuurprijzen van de genoemde bedrijven vaak niet kostendekkend zijn, wil de CNMC de praktijken van deze firma’s nu onder de loep nemen. Dat schrijft Félix Alonso van de consumentenbescherming in een brief aan de CNMC.Alonso noemt als voorbeeld lokaanbiedingen voor huurauto’s die minder dan tien euro per dag kosten. “Zelfs wanner je de auto’s 1.000 dagen zou huren, dan levert dat slechts 1.000 euro bruto op en vandaag de dag krijg je voor die prijs geen normaal voertuig op de markt, zelfs niet zonder BTW”, aldus Alonso.

Daarnaast herinnert hij eraan dat van deze bruto-inkomsten “de overeenkomstige kosten en belastingen moeten worden afgetrokken, waardoor het voor deze bedrijven moeilijk wordt om de voor de aankoop gedane investeringen terug te verdienen door voertuigen te verhuren.”

Hoewel een deel van het bedrijfsmodel eruit bestaat dat de bedrijven de gebruikte voertuigen doorverkopen en zo een restwaarde verkrijgen, zijn zelfs dan “de verkoopopbrengsten in de eerste drie jaar lager dan de kosten”. In de brief staat ook dat de zgn. brokers deel uitmaken van de concurrentievervalsing en hun goedkope aanbiedingen “met belachelijke prijzen op de eerste posities” positioneren.

Niet alleen de concurrerende autoverhuurders worden door bovenstaande praktijken benadeeld, ook de mensen die een goedkope huurauto op Mallorca zoeken. De bedrijven passen vaak “frauduleuze praktijken” toe om de klant meer te laten betalen. Vooral OK Mobility staat hierom bekend.OK Mobility, niet oké

De Duitse krant Mallorca Zeitung ontving de afgelopen maanden veel klachten over OK Mobility. Gisteren, 24 april, klaagde iemand uit Oostenrijk nog dat OK Mobility 210 euro van zijn borg inhield, omdat hij naar men beweert een kras in de velg had veroorzaakt. Er was echter geen sprake van schade, laat de Oostenrijker weten. Hij had bij het begin van de verhuur foto’s van alle krassen en schades op de huurauto genomen.

Een ander kritisch punt is de tankregeling. Volgens Alonso ontvangt hij jaarlijks veel klachten van klanten die met een benzinerekening worden opgezadeld waarbij de benzineprijs duidelijk hoger is dan de actuele benzineprijs.Mocht de mededingingsautoriteit tot de conclusie komen dat er inderdaad sprake is van oneerlijke concurrentie, dan kan het Spaanse ministerie sancties opleggen. Op de lijst van de Balearen staan naast Goldcar en OK Mobility ook de bedrijven Centauro, Click & Rent en de zoekportalen rentalcars.com, doyouspain.com en cartrawler.com.

De voor consumentenbescherming verantwoordelijke ministeriële afdeling van de Balearen laat weten dat je in de zomermaanden geen koopjes in de gebruikelijke portalen vindt van 10 euro per dag of minder. Voor de maand mei krijg je misschien nog voor minder dan 20 euro per dag een auto, maar in juni en juli is het niet mogelijke voor minder dan 30 euro per dag een auto te huren.

YouTube

Door de video te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden